Főoldal > MOZGÁS > Bakancsot fel! – Itt túrázz novemberben!

Bakancsot fel! – Itt túrázz novemberben!

erdőkiránduláskörnyezetmozgássportteljesítménytúratúra
0

Írta:

A gyakorlott természetjárók úgy tartják, hogy a nyári meleg után és téli hideg előtt a

A gyakorlott természetjárók úgy tartják, hogy a nyári meleg után és téli hideg előtt a most következő időszak a legtökéletesebb a túrázásra. A természet szerelmeseinek összegyűjtöttünk néhány igazán különleges programot, és mivel ősszel az időjárás különösen szeszélyes, így annak is utána jártunk, milyen ruhában érdemes nekivágni a rengetegnek.

Miben túrázzunk ősszel?

Az őszi időszakban számítanunk kell a hirtelen időjárás-változásra az erdőben, így kiemelten fontos, hogy felkészültek legyünk. Tanácsos rétegesen öltözködni, és sose maradjon ki a felszerelésünkből egy vízálló dzseki vagy esőkabát.  A vízhatlanság vagy jól szellőző anyagból készült lábszárvédők, kamásli egész túra alatt kényelmes érzetet biztosítanak, megóvnak attól, hogy cipőnk belülről nedves, saras, földes vagy akár havas legyen.  A sapka még enyhébb időben is nagyon fontos kellék, az emberi test ugyanis a fejen keresztül adja le a legtöbb hőt. A kesztyű ugyanúgy elengedhetetlen, már őszi túrákon is szükségünk lehet rá. A lábbelire komoly figyelmet kell fordítanunk: a nehezebb, sziklás terepen vezető túrákon jól tapadó gumitalpú bakancsot érdemes viselni, valamint fontos, hogy az cipő erősen tartsa a bokát, miközben kényelemes is. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a bakancs majd „betörik“ a használat során, semmiképpen se vegyük meg, ha egy kicsit is szorít, hiszen a túra során a láb szinte minden esetben megdagad egy kicsit. Kényelmes hátizsákkal is érdemes készülnünk.  Válasszunk olyan hátizsákot, amely a csípőnél vagy a mellkasnál rögzíthető a test körül, hiszen így eloszlik a súly a hátunkon.

Hol túrázzunk?

Geotúra a vulkánok világába  – 2014. november 15.

A Tihanyi-félsziget szépsége önmagáért beszél, így tökéletes helyszíne egy szabadban töltött hétvégénk. Mindezt csak tetézi, hogy november 15-én, szombat délelőtt egy testet-lelket felpezsdítő geotúrát is tehetnek a félsziget legszebb részeire, a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások közé. A gyönyörű sziklákkal övezett túra végén érdemes betérni a Levendula Ház Látogatóközpontban, ahol illatos teával és süteményekkel koronázhatjuk meg a napot.

tura2.jpg ()

Duna menti őszi barangolás – 2014. november 16.

A Budai-hegység egy része Budapest határain belül található, így azoknak, akik a főváros füstös hétköznapjaiból szeretnének kitörni, nem is kell messzire menniük egy igazi kalandhoz. Az Oklahoma túrát nekik ajánljuk november 16-án. A résztvevők különleges élményre készüljenek, hiszen a 9 és 16 km-es útvonalakon bejárhatják a Rupp-hegyet és elsétálhatnak a Piktortégla-üregek mellett, amelyek jellegzetes, furcsa mélyedései korántsem természeti kincsek, sokkal inkább a magyar ipartörténet kuriózumai, amelyek a piktortégla-bányászat során jöttek létre. Mivel az üregek betemetését folyamatosan végzik, így érdemes mielőbb ellátogatni a Budai-hegyekbe.

Túra a festői hegyvidéken -2014.november 30.

A Vihorlát az egyik legszebb középhegység a Kárpátokban. Festői környezetben fekszik, lábainál a Zempléni-víztározóval. A 14 km-es túrát számos magyar várrom teszi még látványosabbá, a bükkel, tölggyel borított csúcsok szépsége páratlan. Egyik legjellegzetesebb pontja a Szinnai-kő, melynek ikerszikláira létrák vezetnek fel. Leküzdve a pár méteres függőleges távot, nemcsak a Felvidék hegyeire nyílik pompás kilátás, hanem az ukrán Kárpátokra is. A Tengerszem-tó szintén közkedvelt kirándulóhely a környékbeliek számára, a környékét érdemes saját szemükkel látni.

Forrás: Lounge.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X