Főoldal > MOZGÁS > 5 gyakori hiba, amit edzés után elkövetünk

5 gyakori hiba, amit edzés után elkövetünk

edzésfehérjeizommozgásnyújtáspihenésregenerálódássporttréning
0

Írta: and

Egy igazi szuperhős voltál a tegnapi edzésen: erős, kemény, kitartó és gyors. Ma pedig már az is komoly kih&

Egy igazi szuperhős voltál a tegnapi edzésen: erős, kemény, kitartó és gyors. Ma pedig már az is komoly kihívást okoz, hogy felállj a székről, nemhogy a lépcsőn felmenj. Ismerős a szitu? Jó lenne elkerülni az edzés után 1-2 nappal fellépő, kínzó fájdalmat? Íme, a leggyakoribb hibák, amiket érdemes elkerülni testmozgás után.

Jegeled a fájó testrészt

Régi praktika az izomfájdalmak jegelése, ugyanis a hideg csökkenti a gyulladást és gyorsan elmulasztja a fájdalmat. Azonban, ha a tegnapi edzés célja a fejlődés volt, jobb, ha tudod, hogy a jég gátolja az izmok épülését.

Nem töltöd újra az energiát

Az edzés komoly terhet ró az izmokra, így testmozgás után mihamarabb szükség van az újratöltésükre. Nagyon fontos, hogy egy órán belül fogyassz fehérjében és szénhidrátban egyaránt gazdag fehérjeturmixot vagy –szeletet. A fehérje aminosavai újraépítik az izmokat, a szénhidrát pedig energiát szolgáltat az újraépítés folyamatához. Ha nem kedveled a mesterséges táplálék-kiegészítőket, igyál meg egy pohár cukormentes kakaót. A kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a tej és a kakaópor párosa az egyik legjobb választás edzés után.

Nem iszol edzés után

Gondoltad volna, hogy a dehidratáció az edzés után fellépő fájdalom egyik fő bűnöse? Edzés közben még többször kortyolunk a kulacsunkból, pláne, ha az edzőnk is biztat rá, de utána bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Igyál meg fél liter vizet edzés előtt két-három órával (ha közvetlenül edzés előtt iszol, az árt a teljesítménynek), az egy-másfél órás edzés alatt kortyolj 15-20 percenként, majd edzés utánra a legjobb, ha beállítod az appodat, hogy akkor se felejtsd el fél liter vizet inni.

sportutan2.jpg ()

A fehérje számodra egyenlő a csirkével

Az edzés utáni izomfájdalom elkerülésének nagyszerű módja a halfogyasztás. Egy kutatás során a résztvevők egyik felének 400 mg halolajat adtak, amely egy adag lazacéval egyezik meg. Ez a csoport sokkal kevesebb izomfájdalomról és –gyengeségről számolt be, mint az, amelyik placebot kapott. Az Omega-3 zsírsavak ugyanis nemcsak a szív, hanem az izmok egészségét is védik.

Edzés után irány a buli

Nagyon dicséretes dolog, hogy még a péntek esti buli előtt is szakítasz időt az edzésre, de jobb, ha mérsékeled az alkoholfogyasztást is. A tömény italok fogyasztása ugyanis 37%-kal is képes csökkenteni az izmok felépülését.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X