Főoldal > MOZGÁS > Tornáztasd meg az ujjaidat, megéri!

Tornáztasd meg az ujjaidat, megéri!

kézujjujjakujjgimnasztika
0

Írta:

A kezeknek mindennapos fáradozás után nem csak az ápoló kozmetikai kezelésre van szükségük, hanem tornára, lazításra és nyújtásra is.

A kor előrehaladtával ujjaink izmai elveszítik erejüket és rugalmasságukat. Barbara Barsham, az amerikai fitneszedző összeállított egy tornasort, amely fürgén tartja az ujjakat, segíti megőrizni mozgékonyságukat és vitalitással teli biztos szorítást tart fenn. Az ujjgimnasztika specifikus mozdulatai első ránézésre nagyon szokatlannak, és egyúttal nbehéznek tűnhetnek, de kis gyakorlással biztosan elsajátíthatóak.

ujjgimnasztika 1PIHENÉS

Kezdd kézlazítással. Tedd keresztbe a ellazított karjaid a mellkasod előtt és akaszd egymásba a kisujjakat. A többi ujjad szélesen húzd szét. Ötször végy mély levegőt és leheld ki. Lazítsd el az ujjaidat és fordítsd a tenyered felfelé.

Most akaszd egymásba a hüvelykujjaid és ismét végy lassan levegőt, majd kilégzés ötször. Az ázsiaiak ezt a kézösszekapcsolást “Garuda-Mudra”-nak nevezik. A Mudrá-k olyan ujjgyakorlatok, amelyeknek hasonló hatásuk van a testre, mint a jógának. Az indiai mitológiában a Garuda a levegő ura. A Garuda-Mudra gyakorlatnak energiát kell felszabadítania, ösztönöznie a keringést és jó a kimerültség ellen.

ujjgimnasztika 2BEMELEGÍTÉS

Az elején egyszerűen görgess két üveggolyót (gyöngyöt) a két tenyered között (egy idő után változtasd az irányt). A tornánál a kezek bemelegednek. Ha a golyókat probléma nélkül kezeled, térj rá a következő gyakorlatra.

A kisebb golyók ingerelhetik a kezek reflexzónáit, és így energiát sugároznak az egész testbe. Közvetlenül az ujjak alatt vannak a szemek és fülek reflexzónái, az agy reflexzónája a mutatóujj alsó harmadában fekszik (a jobb mutatóujj az agy jobb, kreatív felére hat, míg a bal a bal, logikai felére hat). A memóriáját a mutatóujj utolsó perece által tudod aktiválni, a térbeli érzékelést a kisujj utolsó perece révén.

ujjgimnasztika 3EGÉSZEN AZ UJJVÉGEKHEZ

Két golyóval az ujjaid között számos gyakorlatot végezhetsz. Görgesd az ujjvégektől a az ujjtövekig és próbáld hagyni, hogy a két golyó szabadon vándoroljon. Az egyik golyót görgesd a mutatóujjról a középsőujjra, a másikat a középsőujjról a gyűrűsujjra, és vissza.

További lehetőségek: Próbáld ki ugyanezt egy golyóval, vagy két különböző nagyságú golyóval.

 

 

ujjgimnasztika 4A LEGFONTOSABB A HÜVELYKUJJ

Görgess egy golyót a mutatóujj és hüvelykujj között, majd a középsőujj és hüvelykujj, gyűrűsujj és hüvelykujj, kisujj és hüvelykujj között, azután ismét visszafelé.

További lehetőségek: Próbálj tornázni mindkét kezeddel egyszerre, és a golyókat görgesd ellenkező irányba a jobb és bal kezedben.

 

ujjgimnasztika 5PÖCKÖLÉS

Minden ujjadon nyomd a körmöd a hüvelykujj utolsó perecéhez majd gyorsan engedd fel. Haladj úgy, mint a körömlakkozásnál – mutatóujj, középsőujj, gyűrűsujj, kisujj és vissza. Ismételd meg tízszer a jobb kézen, tízszer a bal kézen és tízszer mindkét kézzel egyszerre.

Az ügyesebbek képesek mozgatni mindkét kezük ujjait különböző irányba – ez azonban nagy összpontosítást és kézügyességet igényel.

 

ujjgimnasztika 6

UJJHAJLÍTÁS

Feszítsd ki minden ujjad és utána egymás után hajlítsd le a tenyered felé, de ne hajlítsd be a felső pereceket. Kezdj a hüvelykujjal, és haladj a kisujj felé, majd visszafelé. Ismételd meg tízszer a jobb kézen, tízszer a bal kézen és tízszer mindkét kézzel egyszerre.

 

ZONGORÁZÁS

ujjgimnasztika 7Képzeld el, hogy a fejed felett egy zongorabillentyűzet lebeg, és ha felnyújtod a kezed, éppen eléred. Nyújtózz fel, és minden ujjaddal „zongorázz” a képzeletbeli klaviatúrán kb. 30 másodpercig.
Ereszd le a karjaid és játssz további 30 másodpercet derékmagasságban. Ismételd ezt az ujjgyakorlatot 10-szer felváltva fej felett és derékmagasságban.

ujjgimnasztika 8KÉZNYÚJTÁS

Nyújtsd mindkét kezed a fejed fölé. Húzd szét az ujjaid egymástól, amennyire csak lehetséges. Ezután az egyik kezed zárd ökölbe, miközben a másik szélesen kitárt marad. Számolj tízig és nyisd ki az öklöd. Ismételd tízszer, váltogasd a kezeid.

VÉGEZETÜL!

Tapsold meg magad! Tedd össze a tenyered és a két kéz ujjvégeit egymással szembe. Utána erősen zárd ökölbe a kezed, majd nyisd ki. A torna végén rázd meg kezeid, mintha vizet szeretnél róluk lerázni.

Forrás: Nivea


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X