Főoldal > MOZGÁS > Láss tökéletesen sportolás közben is!

Láss tökéletesen sportolás közben is!

sportsportszemüvegszemüveg
0

Írta:

Ha szeretnél sportolás közben is mindig mindent tökéletesen látni, védenéd a szemed a nap káros sugaraitól és az időjárás viszontagságairól, érdemes elgondolkodnod a sportszemüveg viselésén.

Egy jó sportszemüvegre valószínűleg mindenkinek felmerül az igénye, legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél: amikor nagyon süt a nap és erős az UV-sugárzás, amikor esik az eső, vagy fúj a szél, vagy amikor a jeges szél a szemedbe fújja a havat, vagy szinte hóvakságot kapsz a fehérségtől.

Sportszemüveget érdemes olyan helyen vásárolni, ahol nagy a választék és értenek is hozzá, például a Sportszem Optikában, ahol az összes nagy szemüvegmárka kapható, például Rudy Project, Adidas, Oakley, és szinte bármelyik sportághoz lehet szemüveget kapni, legyen szó futásról, kerékpározásról, teniszről, vitorlázásról, úszásról, síelésről, hegymászásról, vagy beltéri sportokról.

A sportághoz való típusválasztás fontos, hiszen mindegyik sportághoz olyan szemüveget fejlesztenek a gyártók, hogy az adott sportnak megfelelően kényelmes legyen, és segítsen a még jobb teljesítmény elérésében.

Mi a fontos, ha sportszemüveget veszel?

– Láss benne tökéletesen!

Fontos, hogy a lencséje tökéletes legyen, ne csillogjon, ne tükröződjön, torzításmentes legyen, azaz mindent úgy, vagy még jobban láss benne, mintha nem lenne rajtad szemüveg. Így elkerülheted az abból adódó sérüléseket, hogy nem láttál valamit tökéletesen. Többféle lencseszín létezik, illetve vannak UV-re sötétedő lencsék is, bármilyet is választasz, a lényeg, hogy olyan legyen, ami nem zavar, nem fájdul meg benne a fejed, jól érezd magad a viselése közben.

– Nyújtson védelmet a szemnek!

A szemüveget – hacsak nem dioptriás – azért viseljük, hogy védjük a szemünket a nap káros hatásaitól, az esetleges szennyeződésektől, külső behatásoktól, ütésektől, felpattanó kövektől, környezeti hatásoktól (napsütés és UV, szél, eső, hó, por) – ezek miatt nagyon fontos, hogy a lencse törhetetlen legyen.

– Illeszkedjen az archoz!

Számtalan stílusú, formájú keret és lencse közül válogathatsz, így – bár valószínűleg pont emiatt hosszas próbálgatás után – biztosan találsz hozzád illő szemüveget. Ez nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, hogy mozgás közben kényelmes legyen, ne nyomjon, ne törjön, ne legyen kényelmetlen. Az a jó, ha viselés közben úgy érzed, mintha rajtad sem lenne, fontos, hogy ne kelljen állandóan igazgatni, hiszen ez zavaró, elvonja a figyelmet a sportolásról.

– Strapabíró, tartós legyen!

Fontos, hogy a szemüveg lencséje és kerete egyaránt jó minőségű legyen, tartós, ütésálló és törhetetlen, mégis könnyű anyagból készüljön. Így amellett, hogy megfelelő védelmet nyújt sportlás közben a szem számára, ha véletlenül leesik vagy ütés éri, akkor ne törjön el, ne sérüljön meg.

Mi a helyzet azzal, aki szemüveges?

Ha szemüveges vagy, és a sportoláshoz is viseled, akkor sem kell lemondanod egy stílusos sportszemüvegről: arra is van lehetőség, hogy a kiválasztott szemüveget dioptriás verzióban készíttesd el. Ez a lehetőség segít abban, hogy hagyományos szemüveg és kontaktlencse nélkül sportolhass, biztonságosan, kényelmesen, tökéletes látással.

Bár az internetes vásárlás lehetősége szuper, a szemüveg egy olyan dolog, amit érdemes szemtől szemben megismerni, megfogni, felpróbálni, tesztelni. A szakboltban lehetőség van arra, hogy mindenféle szemüveggel alaposabban megismerkedhess, felpróbáld őket, megtaláld a sportodnak, az elvárásaidnak és ízlésednek, valamint a fejméretednek és arcformádnak megfelelő sportszemüveget.  A Sportszemben az üzlet szakértő dolgozói mindenben segítenek, hogy megtaláld a vágyott szemüveget. Ha elmondod, hogy milyen elvárásaid vannak, milyen színű keretet, milyen formájú lencsét szeretnél, máris tudnak neked valót ajánlani. Minden egyes darabot kipróbálhatsz akár szélgép előtt is, hogy érezd, milyen a szemüveg menetszélben, hogyan szellőzik, bepárásodik-e, hogyan viselkedik használat közben, mozgás közben elcsúszik-e, kényelmes-e vagy sem. Egy UV készülék segítségével pedig azt is ki tudod próbálni, hogyan reagál a választott darab lencséje a változó fényviszonyokra, és ezt te magad hogyan viseled.

A jó sportszemüveg hosszú ideig társad lehet a sportolás során, hogy vigyázzon a szemeidre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X