Főoldal > MOZGÁS > 6 ok, amiért ki kell hagynod a mai edzést

6 ok, amiért ki kell hagynod a mai edzést

edzésedzőteremerősítésizomizzadásmozgássport
0

Írta:

Ugye már te is voltál úgy, hogy buta indokokat kerestél az edzésed kihagyására? Vannak azonban olyan esetek, amikor tényleg nem érdemes rápörögni a kondi témára – hiszen többet árthatunk vele, mint gondolnád!

1. Ha kimerültél

Senki sem fog hibáztatni azért, amiért egy extra húzós nap előtt/után nincs kedved a kondiban tölteni a szabadidőd. Inkább kapcsolódj ki, aludj, relaxálj! Sokan elfelejtik, hogy a pihenés legalább olyan fontos, mint az étrended és az edzésterved megtervezése, hiszen ekkor tud pihenni a tested. Ha ennek ellenére is van lelkiismeret furdalásod az edzés kihagyása miatt, azonnal felejtsd el! Az extra terhelés stresszként hat a testedre: görcsöket, izomhúzódásokat, fejfájást és kisebb-nagyobb baleseteket is szerezhetsz magadnak.

2. Ha megbetegedtél

Vírus, láz, köhögés, de még egy kis megfázás esetén se kockáztass: nem éri meg! Az extra fizikai aktivitás még több terhed rak rád, így nemcsak az edzésre nem tudsz 100%-ig figyelni, de cserébe még jobban belekeveredsz a betegségbe, mint gondolnád. Még ezek után is mennél edzeni? Gondolj arra, hogy a kondi mindig nagy kortizoltermeléssel jár, ami még jobban hátráltatja az immunrendszer működését – így lassabban fogsz meggyógyulni.

3. Ha megjött a menzeszed

Vannak, akik kifejezetten ajánlják a mozgást a nehezebb napjaidon, ám jobban jársz, ha kíméled magad. A mozgás csak még jobban fokozza a vérbőséget, és hasfájósan sem a legkellemesebb az edzésre koncentrálni. Vigyázz! A túl nagy fizikai aktivitás is bezavarhat a hormonháztartásodba, azaz a menstruáció ciklusodba; a felhalmozott felesleges ösztrogének pedig cisztákat és egyéb elváltozásokat is okozhatnak a testedben.

4. Ha túlhajszoltad magad a kondiban

Hiába vannak a csodagyakorlatok, ha annyira izomlázad van a túl sok edzés miatt, hogy mozdulni sem tudsz! Ideje pihenni! Általában 2-4 órával az edzés után jön elő, súlyosabb esetben pedig egy-másfél hétig is eltarthat az izomláz. Ilyenkor nincs más teendőd, mint kímélni magad: egy-két napig minimum. A grapefruit, az étcsokoládé, a kávé és a sportitalok segítenek könnyebben átvészelni ezt a pár napot, de egy finom masszázs és egy kávézaccos testradírozás is csodákat tehet az izmaiddal.

5. Ha csak most kezdtél el edzeni

Teljesen normális, ha az első pár alkalommal izomlázad van az edzés után, ne aggódj! A ráedzés felejtős! Inkább sétálj nagyokat, nyújts sokat, és törekedj a  fokozatosságra. Felesleges úgy belevágnod a tornába, hogy minden nap keményen edzel, mert ez eleinte nem fog menni. Inkább eddz heti 2-3 nap – és akkor se izomláz, se túlterheltség nem fog zavarni.

6. Ha nagyon stresszes vagy

Igen, néha kitűnő stresszűző a sport, de nem akkor, amikor már a konditerem gondolata is a frászt hozza rád: a görcsös testedzés ráadásul csak a tested is feszültté teszi majd és pihenni sem fogsz tudni rendesen. Kényeztesd magad bármivel, ami jól esik! Kipihenten, felszabadultan, jókedvűen ráérsz majd az edzéssel foglalkozni, addig pedig csináld azt, amit szeretnél!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X