Főoldal > MOZGÁS > Minden életmódváltó álma a zsírégetés

Minden életmódváltó álma a zsírégetés

életmódváltásfogyásfogyókúraizommozgástestzsírzázalékzsírégetés
0

Írta:

Aki életmódot vált, leggyakrabban szálkás, zsírmentes testről, lapos hasról álmodik, és azért dolgozik, hogy minél több zsírt égessen el a testéről mozgással, ételekkel, esetleg tablettákkal és más trükkökkel. Ám a zsírvesztés folyamata nem is olyan egyszerű, mint amilyennek szeretnénk, hogy legyen!

Hogyan zajlik valójában a zsírvesztés? Hogyan ég el a zsír a testünkről, és hová tűnnek a zsírsejtek?  Mi a különbség a súlyvesztés és a zsírégetés között? Kiss Gergely személyi edző, az Életmódváltók szakértője mesélt erről.

Mit érdemes tudni a zsírszövetről és típusairól?

A zsírszövet sejtjei nagy energiatartalmú zsírokat tartalmaznak, hőszigetelők, védenek a sérülésektől, elsősorban viszont energiaraktárként működnek. A zsírszövetnek sárga és barna típusai vannak. A sárga zsírszövet gömbölyű, teljes térfogatát egy zsírcsepp alkotja, és csoportokba rendeződve raktározódik, ez tárolja el a szükségesnél több kalóriát. A barna zsírszövet a felnőtt emberi szervezetben kis mennyiségben fordul elő, a bőr alatt húzódik meg, és a kalóriaégetéssel vesz részt a hőtermelésben.

A zsírégetés mindenkinek fontos, aki fogyni szeretne, de hogy működik?

A zsírégetés nehéz folyamat, méghozzá azért, mert a testünk számára a zsír a biztos energiatartalék, ezért igazából nem akar megválni tőle, ragaszkodik hozzá. A testzsír biztosítja az idegrendszer és a hormonháztartás megfelelő működését, védi a belső szerveket és részt vesz a hőmérséklet szabályozásában. Ezért a testzsírtól teljesen megszabadulni nem szabad, de lecsökkenthetjük egészséges szintre.

Az emberek legtöbbször összekeverik a súlyvesztést a zsírvesztéssel. A zsírégetés, vagyis zsírvesztés az a folyamat, ami végül súlyvesztéshez vezet, és nem fordítva!

Az is tévhit, hogy mozgás közben közvetlenül a zsírraktárainkat használjuk fel. A zsírsejtekből származhat energia a testmozgás során, de ehhez egy bizonyos időnek kell eltelnie. 10 perc kondizás után a szervezet nem a zsírraktáraiból fog energiát nyerni, hanem elsősorban a szénhidrátokból. A zsírégetés viszont a regenerálódási időszak alatt is folytatódik. Az edzés okozta izomsejt-roncsolódást a regenerálódási folyamatok alatt (például alvás) hozza helyre szervezetünk. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, energiára van szükség, és ezt a raktárainkból tudja biztosítani a szervezetünk. Ez egyenlő a zsírégetéssel. Zsírégetés során a zsírsejtek nem tűnnek el, csak kiürülnek, ezzel csökken a térfogatuk – ha hízunk, telítődnek, ha fogyunk, kisebbek lesznek, kiürülnek.

A fogyás folyamata egy életmódváltó számára öröm, de nem mindegy, hogy zsírból vagy izomból fogyunk, ugye?

Ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, diétázunk, a kalóriabevitelünket a napi aktivitási szükségletünk alá visszük, akkor fogyni fogunk. Viszont szükség van a rendszeres testmozgásra és a megfelelő fehérjebevitelre is, mert ha ez hiányzik, az izomszövetet kezdi el a szervezet energiaként hasznosítani. Ekkor fogyást észlelünk, ám a testünk nem lesz tónusos, formás. A túlzott kalóriamegvonás és kalóriadeficit lassítja az anyagcserét, a szervezetünk pedig raktározni kezd – erre is oda kell figyelni, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

Súlyzós edzés vagy kardió – melyik támogatja jobban a zsírvesztést?

Ha a zsírégetés a célunk, akkor vegyítsük a két mozgástípust. A kardió  segít az anyagcserét ám az izmok védelméhez, a tónusos alak eléréséhez és a regenerációs folyamatokban a zsír hasznosításához a súlyzós edzésekre is szükség van.

Mi a normális testzsírszázalék?

Nem csak a testsúlyt, hanem a testzsírszázalékot is érdemes mérni, ha életmódot váltunk, mert ebből is láthatjuk, hogy hogy megy a fogyás. Az egészséges testzsírszázalék több tényező függvénye, többek között a nemé, a koré és a magasságé.
A kategóriák a következők:

Nők esetén:

  • 20-39 év között: 21%-ig túl vékony, 22-33% egészséges, 34-39% túlsúlyos, 39% felett elhízott
  • 40-59 év között: 23%-ig túl vékony, 24-34% egészséges, 35-40% túlsúlyos, 40% felett elhízott
  • 60 év felett: 24%-ig túl vékony, 25-35% egészséges, 36-42% túlsúlyos, 42% felett elhízott

Férfiak esetén:

  • 20-39 év között: 8%-ig sovány, 9-20% egészséges, 21-25% túlsúlyos, 25% felett elhízott
  • 40-59 év között: 11%-ig sovány, 12-22% egészséges, 23-28% túlsúlyos, 28% felett elhízott
  • 60 év felett: 13%-ig sovány, 14-25% egészséges, 26-30% túlsúlyos, 31% felett elhízott

Nagyon fontos, hogy a magas testzsírszázalék nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi jelentősége is van: növeli, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát is – a külalak mellett ezek miatt is érdemes belevágni az életmódváltásba!

A Házipatika két szerkesztője, Andi és Sanyi már hetek óta az életmódváltás rögös útján jár, kövesd őket, és csatlakozz hozzájuk! Az eddigi cikkeket itt olvashatod el róluk!


További cikkeink a témában

BiotechUSAOczella Eszter

20 perc otthoni edzés a kerek popsiért

Írta:
0

Az alakformálás ősszel sem állhat meg, a feszes és kerek popsi egész évben divatos. Bármilyen formában is vagy, egészen biztos, hogy neked is jól jön majd Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el. (X)

Kövess Facebook-on!
X