Főoldal > MOZGÁS > Ez történik a testeddel, ha nem eszel edzés után

Ez történik a testeddel, ha nem eszel edzés után

edzésfehérjesikersportsporttáplálkozásszénhidrátteljesítmény
0

Írta:

Az edzések utáni fehérjedús táplálkozás némi szénhidráttal megspékelve csak a javadra válhat. Ha ez rendszeresen elmarad, edzésed sikerességét, fejlődésedet, de még az egészségedet is szabotálhatod.

Nem fejlődnek az izmok

Az erősítő edzések utáni fehérjedús táplálék nem csak az étvágyad csillapítását szolgálja, hanem az izmaid fejlődéséhez is hozzájárul. Ezt nem csak izomtömeg-növelés esetén érdemes szem előtt tartani, hanem akkor is, ha fogyás a cél. Ha már ennyi munkát fektetsz abba, hogy nyárra tökéletes alakod legyen, akkor add meg az esélyt a testednek a fejlődésre. Fehérje nélkül azonban egész biztosan nem épül az izom olyan intenzíven.

Fokozod a sérülésveszélyt

Ha nem veszed magadhoz a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét edzések után, még a sérülésveszélyt is fokozhatod. Ez pedig nem csak fájdalommal, kellemetlenséggel járhat, de néhány hétre akár még a sportolást is fel kell függesztened. Így pedig nem csak a napi stressztől, de a fölös kilóktól sem tudsz megszabadulni abban az ütemben, ahogyan tervezted.

61863946 - two fit young women friends lying down tired after workout exercising in a park. active healthy lifestyle concept

Kimerül a szervezet

A sport és a helyes táplálkozás elsődleges célja az egészség megtartása, fokozása. Hiába tűnik logikusnak az edzések utáni étkezések elhagyása – mondván, hogy az elégetett kalóriákat ne pótoljuk vissza –, a lehető legrosszabb döntés. A sok kalóriával ugyanis rengeteg vitamin és ásványi anyag is kiürül, amit a szervezet egészséges működése érdekében muszáj mihamarabb pótolni, különben teljesen kimerülünk, akár meg is betegedhetünk.

Dekoncentrálttá válsz

Az kihagyott étkezések még a munkádra is hatással lehetnek. Ha ugyanis reggelente van időd mozogni egy kicsit, ami után nem eszel semmit, az az egész napi teljesítményedet rontja. Nem fog pörögni az agyad, sokkal fáradtabb, ingerlékenyebb leszel. Fizikailag, lelkileg és mentálisan is hatással lesz rád a kihagyott reggeli, a dekoncentrációddal pedig nemcsak az egészségedet, hanem akár az állásodat is veszélyeztetheted.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X