Főoldal > MOZGÁS > Súlyzózni jó: gépen vagy szabadon?

Súlyzózni jó: gépen vagy szabadon?

alakformáláséletmódváltásfogyásizommozgássúlyzósúlyzós edzészsírégetés
0

Írta:

Az edzőtermek többsége tele van súlyzókkal és különféle gépekkel, ezek mind nagyon hasznosak, ha az izmainkat szeretnénk erősíteni és fejleszteni. De mikor melyiket érdemes használni?

Sokszor nagy a dilemma a kezdőkben, hogy szabad súlyokkal dolgozzanak-e, vagy inkább az erőfejlesztő gépeken kezdjenek-e el erősíteni. Igazából mindenki saját maga dönti el, milyen eszköz segítségével dolgozik szívesebben, de hogy melyik változatot mikor jobb használni, abban most Kiss Gergely, az Életmódváltók program személyi edzője segít.

Ha a súlyzós gyakorlatokat próbálnánk ki, erre számíthatunk

1. Teljes mozgástartományban mozgatjuk meg az adott izomcsoportot

Semmi nem szab határt a mozdulatnak vagy tartásnak, szabadon mozgathatjuk a testünket. Ha teljes mozgástartományban edzünk, jobban meg tudjuk dolgozatni és nyújtani az izmot. Ám a gyakorlatvégrehajtásra jobban oda kell figyelni a többrétű terhelés miatt, mert növeli a sérülésveszélyt.

2. A stabilizáló izmok többet dolgoznak

Szabad súlyokkal a szintergista, stabilizálásban résztvevő izmok aktívabban dolgoznak, ezzel segítenek a mozdulat helyes végrehajtásában, az ízület mobilitásának és egészségének fenntartásában.

3. Összetett gyakorlatokat hajthatunk végre

Ha kevés idő alatt szeretnénk hatékonyan edzeni, akkor néhány komplex, több izomcsoportot megdolgoztató szabadsúlyos gyakorlat segíthet, hogy rövidebb idő alatt minden izmot átmozgassunk, és hatékonyan égessük el a kalóriákat.

4. Sokféle mozdulatvariációt végezhetünk

Egy pár súlyzóval rengeteg gyakorlatot végre tudunk hajtani, mindenféle mozdulat-kombinációval mozgathatjuk meg a testünk izmait.

Ha gépeken edzünk, erre számíthatunk.

1. Könnyen megtanuljuk majd a használatát

Minden gépnek más a funkciója, más gyakorlatokat lehet rajtuk végezni, viszont minden gépet pillanatok alatt megtanulhatunk helyesen használni. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük a teremedző segítségét, de a gépek legtöbbjén mindig ott van képekkel és rövid szöveggel illusztrálva, hogy hogyan kell helyesen használni és mire való. A kezdőknek a gépek használata segít elsajátítani a helyes mozdulatot és megerősíteni a célzott izomzatot, hogy később a kézi súlyzós edzésre való áttérés ne okozzon gondot.

2. Izolációs célzott edzésekre ideális

Ha az izomzat kellően vastag, erős és stabil, akkor a nagyobb izmokat hatékonyabban fejleszthetjük tovább, célzottan, egy-egy konkrét izomcsoportra koncentrálva, hiszen a gép pontosan azokat az izmokat dolgoztatja meg, amire szükségünk van.

3. Külső segítség nélkül edzhetünk nehezebb súlyokkal

A gépek segítségével könnyebben dolgozhatunk nagyobb súlyokkal, hiszen könnyebb állítani rajtuk a terhelést és az ellenállást anélkül, hogy külső segítséget kellene igénybe vennünk. Ezen kívül a nagy súlyokkal való edzésnél felmerülő sérülésveszélyt is kiküszöböli a gép

4. Idősebbek, kezdők, rehabilitációra szorulók edzéséhez hasznosak

Az alacsony fittségi szintű, alacsony erőnlétű emberek, vagy sérülésből felépülő edzeni vágyók is biztonságosan használhatják a gépeket, fájdalommentesen, erőnlétüknek megfelelően tudnak dolgozni.

A Házipatika két szerkesztője, Andi és Sanyi már hetek óta az életmódváltás rögös útján jár, kövesd őket, és csatlakozz hozzájuk! Az eddigi cikkeket itt olvashatod el róluk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X