Főoldal > MOZGÁS > Kellenek pihenőnapok, ha edzel

Kellenek pihenőnapok, ha edzel

edzéspihenpihenéspihenőnapregenerálódássport
0

Írta:

A rendszeres edzések közé  érdemes egy-egy pihenőnapot is beiktatni. Tested így nemcsak az edzéseid, de a regenerációs napok miatt is hálás lesz, ami a közérzetedre és a vonalaidra egyaránt jótékonyan hat.

Fejlődjenek az izmok

Edzés során az izmokat terhelés, stressz éri, mikrorepedések keletkeznek rajtuk, ennek regenerációjához pedig idő kell. Ha nem pihenünk az edzést követő napon, akkor az izmok megtartásához, fejlődéséhez szükséges tápanyagok sem tudnak beépülni, így az izomfejlődés elmarad, sőt akár az izomtömeg csökkenése is elindulhat.

Megőrizd az energikusságod

Ha maximalista vagy, és nem vagy hajlandó lemondani a mindennapos edzésről, az elég gyorsan visszájára fordulhat. A szervezet annyira kimerülhet, hogy nem csak a sportról kell lemondanod egy jó ideig, de meg is betegedhetsz. Ha egyetlen napig sem bírod ki mozgás nélkül, ügyelj arra, hogy legalább változatosan tedd mindezt, időnként iktass be nyújtó gyakorlatokat (jóga, pilates, gerinctorna), és soha ne edz ugyanarra az izomcsoportra, amire előző nap.

38584214 - young woman doing yoga exercises on yoga mat at gym

Fokozódjon a teljesítmény

A rendszeres és okosan végzett edzések természetes velejárója a teljesítménynövekedés. Akár időről, távról, súlyok nagyságáról beszélünk, az türelem és a kitartás meghozza gyümölcsét: javul a teljesítmény. Azonban a túledzettség ebben az esetben is keresztülhúzhatja a számításokat: aki túlhajtja magát, annak sajnos nem csak az izomfejlődése marad alul, de még a teljesítménye is csökken.

Egészséges maradj

A túl sok és mértéktelen edzés – megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés híján – sajnos az egészségedre is negatívan hathat. Ha magas vérnyomást, ingadozó pulzusszámot, gyakori betegeskedést, fásultságot, kézremegést, depresszív tüneteket észlelsz, mihamarabb iktass be pihenőnapokat az edzéseid közé, különben súlyosabb betegségek kialakulásával is számolhatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X