Főoldal > MOZGÁS > Az 5 legrosszabb tipp félmaratonra készülőknek

Az 5 legrosszabb tipp félmaratonra készülőknek

bemelegítésedzésfélmaratonfutásfutócipőmotivációsérüléssportteljesítményverseny
0

Írta:

Kerüld el a tipikus buktatókat, és ne fogadj el minden tanácsot, amit csak mondanak neked!

Félmaratonra készülsz? Ha igen, biztos lehetsz benne, hogy a körülötted levő önjelölt szakemberek tele lesznek kéretlen tanácsokkal. Megmondják majd neked, hogyan kellene hatékonyabban felkészülnöd a nagy megmérettetésre, illetve arra is garantáltan lesz pár ötletük, hogy teljesíthetsz legjobban az adott napon. Természetesen az internet is tele van sokszor furcsábbnál furcsábbnak tűnő praktikákkal. Olvasásukkal általában csak azt érheted el, hogy teljesen elbizonytalanodsz, és úgy érzed, szinte mindent rosszul csinálsz. Ahhoz, hogy valóban a legjobb formádat hozhasd, most megtudhatod, melyek azok a tippek, aminek semmiképp se dőlj be, és mit tegyél helyettük.

Sprintelj az elején!

A legrosszabb tanács, amit kaphatsz, hogy húzz bele mindjárt a legelején, és fusd le az első kilométert olyan gyorsan, ahogy csak tudod. Az elméletet arra a tévhitre alapozzák, hogy egy kiemelkedő startolás mindennél fontosabb. Eszerint jóval hamarabb fogsz beérni a célba, mivel már az elején behozhatatlan előnyre teszel szert.

Helyes technika: sokkal előnyösebb, ha a vágyott időcélt kilométerekre osztod le. Tartsd magad ehhez, és próbáld meg a verseny minden egyes kilométerét az előzetesen kikalkulált perc/km-hez igazítani. Másik, sikeresen alkalmazott taktika, az úgynevezett 51/49 szabály. Ez azt takarja, hogy a félmaraton első felét a tervezett időcél 51%-ában futod, míg a második felét 49%-ban. Bármelyiket is választod, a lényeg, hogy semmilyen körülmények között ne fuss túl gyorsan az elején. Edzettségi szintedtől függően, a félmaratont laktátküszöbödön, vagy más néven aerob/anaerob átmeneteden fusd, vagy picivel az alatt. Ha túl gyorsan kezdesz, túlmész a laktátküszöbödön. Ezáltal a szervezeted túl sok laktátot fog termelni rögtön a verseny elejétől. Ez pedig korai fáradáshoz és gyengébb teljesítményhez vezet.

Egyél keveset verseny előtt!

Biztos te is sokszor hallottad már azt a tanácsot, hogy a verseny előtti héten érdemes minél kevesebbet enni és inni. Ezt az elméletet arra alapozzák, hogy minél könnyebb vagy, annál gyorsabban tudsz futni.

Helyes étkezés: ha már több félmaratonon vagy túl, magad is kitapasztalhattad, hogy üres tankkal egyszerűen képtelenség a legjobb formádat hozni. Emiatt kiemelten fontos, hogy kiegyensúlyozott diétát tarts verseny előtt, figyelve a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és folyadékok megfelelő biztosítására. A kalóriabevitel jelentős csökkentésének nemcsak a teljesítményed látja kárát, de akár olyan gyengévé is válhatsz, hogy kénytelen vagy feladni a versenyt.

83635666 - group of runners running on road by the seaside on a sunny day. healthy young people training together outdoors.

Eddz minél többet a verseny előtti időszakban!

Az általános vélekedés az, hogy csak az igazán motivált futó, aki a félmaraton előtti két hétben belead apait-anyait, és kőkeményen edz.

Helyes edzésterv: közvetlenül az edzés előtti napokban vegyél inkább vissza. Azt tartsd szem előtt, hogy a nagy napon topformában legyél. Kizárólag frissen, kipihenten és tele energiával érdemes kezdeni egy félmaratont. Ha előtte túltolod az edzéseket, avval csak ártasz magadnak. Néhány rövid és intenzív edzés bőven elegendő felkészülésnek, hogy tested és izmaid is készen álljanak a versenyre.

Vegyél egy új futócipőt motivációnak!

Kétségtelen, hogy egy-egy új felszerelés remek motivációként is hat. Emiatt és babonából is sokan javasolhatják, hogy vadiúj cipőben fusd le a félmaratont.

Helyes cipőválasztás: ragaszkodj inkább a bejáratott és szuper cipődhöz! Ezáltal elkerülheted az új cipő okozta hólyagokat, sebeket, illetve biztos lehetsz abban is, hogy jól tartja a bokád. Ha mindenképp új cipőben gondolkodsz, feltétlenül törd be a verseny előtti időszakban.

Felesleges a bemelegítés!

A bemelegítés sokak szerint csak idő- és energiapocsékolás, amely verseny előtt kiszívja az erőt. Ők annak a hívei, hogy közvetlenül félmaraton előtt minél kevesebb fizikai aktivitást kell végezni, hogy magára a félmaratonra tudd fordítani a rendelkezésedre álló energiát.

Helyes felkészülés: verseny előtt alaposan melegíts be az izmaid! Nemcsak félmaraton, de sima edzések előtt is a legtöbben hajlamosak alábecsülni a bemelegítés jelentőségét. Nemcsak arra szolgál, hogy segítségével elkerüld az esetleges sérüléseket, de a teljesítményt is javítja. Ha már le kell törölnöd egy izzadtságcseppet közben, ne ess pánikba, jó úton jársz. Kész is vagy, hogy lefusd a legjobb félmaratonod! Hajrá!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X