Főoldal > MOZGÁS > Tovább csavarja a technológia és a divat világát Matthew Williams

Tovább csavarja a technológia és a divat világát Matthew Williams

nikesportsportruházat
0

Írta:

A tervező a Nike számára alkotott második intelligens kollekciója februárban mutatkozik be világszerte

Matthew Williams-t, a 1017 ALYX 9SM márka alapító-tervezőjét saját bevallása szerint is elkápráztatják azok a lehetőségek, amelyeket a Nike digitális design eszközeinek változatos tárháza kínál a tervezésben. Az új Nike x MMW kollekciót január 19-én mutatták be Párizsban.

Williams kollekciói tükrözik a tervező hitvallását, miszerint az emberi képzelet és a technológia metszéspontja izgalmas jövő felé vezetnek a divatban is. Maga a számítógépes adat-technológia ugyan nem elegendő a tervezéshez, de új dimenziókat nyit az emberi test működésének megértésében.

Williams első, 2018 nyarán bemutatott Nike kollekciójának tervezésekor az adatok felhasználásával új utak nyíltak a gyártási technológiában (olyan felsőket alkottak, amelyeknek strukturális mintájába a test hőmérsékletére és hőleadására vonatkozó információkat dolgoztak bele). A tervező most piacra kerülő második kapszulakollekciójában viszont arra összpontosított, hogy az adatok felhasználásával normál esetben láthatatlan dolgokat mutasson meg.

„Ennél a kollekciónál a terepminták megalkotásához alkalmaztuk a számítógépes algoritmusokat” – mondja Williams. A terepmintát eredendően a természet ihlette, de az adatok felhasználásával a designer mégis új motívumokat tudott alkotni. A terepminta a divatban is örök klasszikus, de sportruházatban is visszatérő motívum és a sportolók kültéri – akár autógumi pörgetés, homokzsák cipelése hegynek felfelé vagy akadálypályás – edzéseinek felszerelésein is gyakorta feltűnik. Emellett persze a mindennapi edzésformákhoz használatos felszereléseken is alkalmazható, mint súlyemelés, edzőtermi edzés, futás, vagy csoportos fitnesz órák.

A kollekció minden darabja multifunkcionális: kettő az egyben nadrágok, láthatósági mellények, lecipzározható kapucnik. Az adatok a ruhák borítását (külső rétegét) is befolyásolják. „Futás közben főleg a vállat éri a csapadék, ezért esővédőt alkalmaztunk ezen a részen” – magyarázza Williams. Ugyanezen funkcionális elvek szerint tervezték a kiegészítőket is, zoknikat, alsóneműket.

Az új Nike x MMW kollekció január 19-én mutatkozott be egy exkluzív párizsi pop-up boltban, világszerte pedig február 7-től lesz elérhető.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X