Főoldal > MOZGÁS > A jolly joker kardiógyakorlat, ami falja a kalóriákat

A jolly joker kardiógyakorlat, ami falja a kalóriákat

edzésfogyásgyakorlatizomjumping jackkalóriakalóriaégetéskardiozsírégetés
0

Írta:

Amikor felépítünk egy edzésprogramot, egyes gyakorlatok sokkal gyakrabban felbukkannak, mint mások. Guggolás, hogy formáld a feneked. Fekvőtámasz, hogy szép karizmaid legyenek. És mi a helyzet a kardióval? Naná, hogy kihagyhatatlan a jó öreg jumping jack.

A fitnesz építőköve az első aerobik VHS kazetták megjelenése óta a jumping jack, a klasszikus Jane Fonda-féle terpesz-zár szökdelés, karlendítéssel magas tartásba. Amilyen egyszerű, dinamikus mozgássorozatról van szó, annál tökéletesebb zsírégető, amelynek ma is ott a helye minden edzéstervben.

A jumping jack emeli a pulzusszámot és megdolgoztatja a tüdőt, a szívet, amely hasonló kalóriaégetéshez vezet, mint a futósprintek. Aktiválják az izmokat a lábadban, a fenekedben, a karodban, a hátadban és a hasizmodban is. Ha ez még nem lenne elég, összehangolják a vállaid és a csípőd koordinációját és rugalmasságát, tehát rengeteg dologért tesz a testedben csupán egyetlen mozdulattal.

Íme néhány javaslat, hogyan építheted be ezt a szuper hatékony, pattogós gyakorlatot az edzésedbe!

1. Építsd be a bemelegítésbe!

Használd fel a hagyományos bemelegítés részeként, hiszen maga a mozgásforma és az általa kiváltott kardiócsúcs tökéletes az átmozgatáshoz és a véred felpezsdüléséhez. Csináld a jumping jacket 30 másodpercig, majd következzen néhány lépegető plank (kisterpeszben lehajolsz, és a két karoddal lépegetsz a talajon a plank pozícióig, majd ugyanez visszafelé), kitörés és mély guggolás. Miközben szökdelsz, figyelj a mozgásodra! Ugrás után a lábaid legyenek a csípődnél szélesebb terpeszben, és a tenyeredet éppen a fejed fölött csapd össze!

2. Legyen az intervall része!

Az intervallum edzésprogram, amikor alacsony és magas intenzitású periódusok időszakosan váltakoznak, nagyszerű a kalóriák megfékezésében.  A jumping jack tökéletesen beleillik a képbe: mielőtt lelassítanál, ugrálj 1 percig, hogy növeld a pulzusszámodat (és az anyagcserédet), majd következhet 1 perc regenerálódás. A második percben a pulzusszám továbbra is emelkedni fog, így tovább ég a zsír, javul az állóképességed és több oxigén termelődik a szervezetedben.

55301317 - group of sporty women doing jumping exercise

3. Használd az aktív regenerálódáshoz!

Arról az időszakról van szó, amikor már befejezel egy megerőltető mozdulatsort, de még mindig mozogásban vagy. A jumping jack tökéletes átmenet ebben a regenerálódó intervallumban. Minden gyakorlatsor után csinálj meg 10-20 szökdelést, és csak ezután vágj bele a következő feladatba! Majd a végén újra belelendülhetsz a pattogásba, és így tovább.

4. Próbálj ki több variációt!

Számos különböző módja van, hogy a klasszikus jumping jacken kívül néhány újragondolt változatot is kipróbálj. Ha igazán intenzíven szeretnél edzeni, akár többféle típust is beépíthetsz egyszerre a programodba. Végezd 45 másodpercig a következő gyakorlatokat, majd pihenj 1 percig. Csinálj meg 3 kört, és nagyon elégedett lehetsz magaddal!

Hagyományos jumping jack: állj vállszélességű terpeszbe, a karod legyen a törzsed mellett. Egyszerre lendítsd fel oldalra a két nyújtott karodat a fejed fölé, és ugorj ki két oldalra úgy, hogy a vállszélességednél nagyobb terpeszbe kerülj. Szünet nélkül pattanj vissza alaphelyzetbe, majd jöhetnek is az ismétlések.

Jumping star jack: állj összezárt lábbal, kicsit hajlítsd be a térded, a karjaidat tartsd az oldaladnál. Egyszerre ugorj nagy terpeszbe, a karjaidat nyújtsd oldalsó középtartásba, hogy a végtagjaid egy csillag alakot írjanak le. Szünet nélkül ugorj a kiindulási helyzetbe, majd ismételj!

Plank jack: Kezdj a klasszikus plank pozícióban, a kezeid legyenek a vállad alatt, a lábaid egymás mellett összezárva. Ugorj széles V-terpeszbe, majd vissza. Csinálj belőle annyit, amennyit csak tudsz 30 másodperc alatt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X