Főoldal > MOZGÁS > Kertészkedj a soványságért!

Kertészkedj a soványságért!

egészségfitneszhobbikertészkedés
0

Írta: and

A kertészkedő emberek kevésbé túlsúlyosak és elhízottak, mint azok, akiknek nincs kertjük vagy

„A közösségi kertészkedés számos szociális és táplálkozási előnnyel jár. Mostanáig azonban nem állt rendelkezésre olyan adat, amely kimutatta volna a kerthasználat mérhető egészségügyi hasznát”- mondja a szerző, Cathleen Zick, az Utah Egyetem családi és vásárlási szokásokat kutató professzora.

A kutatás során kollégáival 198 Salt Lake City-i kertészkedő lakos BMI indexét vizsgálták meg, összehasonlítva nem kertészkedő szomszédjaikéval. Az eredmény szerint a kertészkedő nőknek átlagban 1,84 ponttal volt kevesebb a BMI indexe, mint a szomszédjaiké, amely 5 kiló különbséget jelent egy átlagos, 168 cm-es nő esetén. A férfiaknál a különbség még nagyobb volt: a kertészkedők 2,36 ponttal kevesebb BMI-vel rendelkeztek, ez egy 180 cm magas férfi esetén már több mint 7 kilóval kevesebbet jelent.

A nem kertészkedőkkel összehasonlítva, a túlsúly vagy az elhízás valószínűsége 62%-kal kevesebb volt a kertészkedő férfiaknál, és 46%-kal kevesebb a nőknél, az április 18-án, az American Journal of Public Health-ben megjelent tanulmány szerint.
A kutatás során arra is rámutattak, hogy a kertészkedőknek alacsonyabb volt a BMI indexe, mint azonos nemű testvéreiknek. A nők 1,88 ponttal kevesebb BMI-vel rendelkeznek, mint lánytestvéreik, míg a kertben szorgoskodó férfiak BMI- indexe 1,33 ponttal alacsonyabb, mint fiútestvéreiké.

Érdekesség, hogy a BMI index és a túlsúlyosság kockázatában nem volt különbség a házas kertészkedők és házastársuk között. Ez azonban nem meglepő, tekintve, hogy a házastársak többsége segített a másiknak a kerti munkában, illetve az egész család élvezte az előnyét a kertben termelt friss és egészséges ételeknek.

Ezen megállapítások alátámasztják, hogy a közösségi kertek értékes szomszédságok, amelyek elősegítik az egészségesebb életvitelt. A városi, irodai munkát végzőknek jó alternatíva új barátságokat kötni és újraszervezni a régieket.

Összegezve elmondható, hogy a fenti adatok igen érdekesek, és bár a kutatás összefüggést talált a kertészkedés és az alacsonyabb BMI index között, ez a kapcsolat nem ok-okozati viszonyon alapul.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X