Főoldal > MOZGÁS > 3 bizonyíték, hogy az erősítés veri a kardiót

3 bizonyíték, hogy az erősítés veri a kardiót

diétaedzéserősítő edzésfogyásizomkalóriakardioedzéslapos hasmozgászsírégetés
0

Írta:

A kardió vagy erősítés kérdése talán soha nem lesz eldöntött. Persze lehet, hogy te inkább kardiózni szeretsz, ezzel nincs is baj, de ha zsírégetésről van szó, akkor az erősítés kiütéssel győz!

A fogyás, alakformálás egyik fontos része, hogy a zsíros, petyhüdt területekre izmot építs. Ha csupán azért nem erősítesz, mert attól félsz, hogy olyan leszel, mint Arnold Schwarzenegger, akkor felesleges aggódnod. Ez egy igen gyakori félelem. A nők nagy része azt gondolja, hogy attól, ha súlyokkal edz, Hulk-szerű izmai lesznek. A nők alapvetően nem is képesek olyan hatalmas izomzatot építeni, főleg nem azzal, ha heti 2-3 alkalommal lemész az edzőterembe, speciális edzés és étkezés kell ahhoz, hogy kidülledő izmokat építs. Ha formálódni szeretnél, mutatunk három érvet az erősítés mellett.

1. Az izom kalóriát éget

Szedj fel csupán fél kiló izmot, ettől a nap alap anyagcseréd 37,5 kalóriával nő. A alap anyagcsere értéke azt a kalóriamennyiséget jelzi, amit a tested nyugalmi állapotban éget el egy nap alatt. Ha például a jelenlegi nyugalmi anyagcseréd 1200 kalória, fél kiló izom kiépítésével ez az érték 1237,5-re nő. Ez az a kalóriamennyiség, amit úgy égetsz el, hogy egész nap nem mozogsz, csak heverészel a kanapén, a szerveid pedig működnek közben. Fél kiló zsír ezzel szemben csupán 2 kalóriával több szükségletet jelent napi szinten. Az izom tehát 18,75-ször aktívabb, mint az azonos mennyiségű zsír, jobban megéri izmot gyűjtögetni.

2. Az izom mozgásban tartja a tested

Az izmok inakhoz csatlakoznak, az inak az ízületekhez, végül pedig a csontokhoz. Amikor az izmok összehúzódnak, megfeszülnek, mozgatják a csontokat is. Persze ez elég leegyszerűsített magyarázat, az kétségtelen, hogy az izmok teszik lehetővé, hogy mozogj. A mindennapi mozdulataid megvalósításában több ezer izom együttes és összehangolt működése szükséges. Az élet pedig mozgás. Tehát, ha szeretnél javítani az életeden, muszáj először az erőnléteden javítanod. Bármit csinálsz a hétköznapokban, akár irodista, zongorista, táncos vagy énekes vagy, a mozgás javítja az állóképességedet, a tartásodat és ezáltal a mindennapjaidat.

35288252 - fitness, sport, powerlifting and people concept - sporty woman exercising with barbell in gym

3. Erősíti a csontozatot

A csontritkulás a leggyakrabban nőket érintő probléma, ami a csontok sűrűségének megváltozásával jár, amitől törékenyebbek és gyengébbek lesz a csontozat. A megelőzés fontos eleme a kalciumban gazdag étrend és szükség esetén étrend-kiegészítők fogyasztása. Mindezeken felül messze a leghatékonyabb megelőzési módszer a csontritkulás ellen az, ha rendszeresen erősítesz. Az ellenállás, az izmok használata arra ösztönzi a szervezetet, hogy új csontsejteket állítson elő. Mivel a csontritkulás a legtöbb nőt érinti a menopauza után, akkor is érdemes edzened, ha nem szeretnél fogyni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X