Főoldal > MOZGÁS > 4 tuti tipp, hogy elkerüld az oldalszúrást edzés közben

4 tuti tipp, hogy elkerüld az oldalszúrást edzés közben

edzésfutásmozgásoldalszúrás
0

Írta:

Te is jártál már úgy, hogy épp a futás közepén tartottál, amikor hirtelen az oldaladba hasított a fájdalom? Ez valójában nem más, mint egy görcs.

A belső szerveinket, különösen a májat, tartó szalagoknak a mozgás és a légzés általi rángása és megnyúlása okolható a fájdalomért. Nem kell hozzá túl intenzív mozgás; nemcsak a futóknál, a kocogóknál is jelentkezhet. Sajnos ez a szúró fájdalom legtöbbször az edzés végéig kitart. Az alábbi 4 trükkel azonban könnyedén leszámolhatsz vele.

1. Nyújts alaposan futás előtt!

A rekeszizomnak ugyanúgy szüksége van a bemelegítésre, mint mondjuk a combhajlító izomnak. Minden edzés elején végezd el a következő nyújtást, hogy megelőzd a görcsöket. Nyújtsd a jobb kezedet a magasba, az ég felé, míg a törzseddel fordulj bal irányba. Tartsd meg ez a csavarodó helyzetet fél percig, majd cserélj oldalt.

2. Lélegezz mélyeket és folyamatosan!

Fókuszálj a légzésedre, hogy megelőzd a kellemetlen oldalsó nyilallást. Lélegezz mélyen ki és be a szádon keresztül, miközben futsz, kocogsz vagy épp zsírégető csoportos órán veszel részt. Sose tartsd vissza a lélegzeted! Csücsöríthetsz is közben, mert ez segít, hogy mélyebben tudd venni a levegőt.

42096367 - portrait of happy young woman running on country road. caucasian female model on morning run outdoors.

3. Igyál edzés előtt és közben is!

Figyelj arra, hogy ne csak edzés után igyál, amikor már teljesen összeragadt a szád, hanem előtte és közben is. Edzés közben tarts negyedóránként egy pici ivásszünetet és kortyolj el 1-1 dl vizet. A dehidratáció ugyanis oxigénhiányt eredményez az izmokban, így még egy könnyű edzés is nagy kihívásnak tűnhet, pláne, ha közben folyamatosan görcsöl az oldalad.

4. Edzés előtt kis adagot egyél!

Kerüld a nehéz ételeket edzés előtt három órával. Ugyanis, ha túl sok étel van a gyomrodban, az nyomást gyakorol a rekeszizomra, így már az edzés elején elkezdhet szúrni az egyik oldalad. Természetesen nem arra biztatunk, hogy üres gyomorral mozogj, mert az sem optimális. Edzés előtt 1,5-2 órával iktass be egy könnyebb étkezést.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X