Főoldal > MOZGÁS > 5 ok, amiért görcsölnek az izmaid

5 ok, amiért görcsölnek az izmaid

egészségizomizomgörcsmagnéziummozgás
0

Írta:

Nem kell ahhoz maratoni futónak lenni, hogy megtapasztald a fájdalmas és kellemetlen izomgörcsöket. Ezek a görcsök mindenkit érintenek, korosztálytól és edzettségi szinttől függetlenül.

Bárhol előfordulhat, de leggyakrabban a vádliban jelentkezik, mert e testrészünk izmai használják fel a test legtöbb energiáját. Mi is az az izomgörcs? Az izom akaratlan, erőteljes összehúzódása, amelyet az izom elernyedése nem követ. A legtöbb izomgörcs megszüntethető az izom kinyújtóztatásával és ellazításával. De mi áll a görcsök hátterében? Okozhatja csupán dehidratáció, de akár súlyos szívbetegség is.

1. Dehidratáció

Az izmok elektromos jelek és ionok egyensúlyának segítségével aktiválódnak. A dehidratáció megváltoztatja a jeleket, ezáltal a szervezet nem tudja eldönteni, hogy a jelek az agyból származnak, vagy épp elektromos zavar lépett fel a sejtekben. A zavar következtében pedig az izmok nehezen kezelik a megfelelő jeleket is. A túlaktivitás fájdalomként realizálódik. A megoldás azonban pofonegyszerű, minél több vizet kell inni.

2. Egy pozíció túl hosszú ideig történő megtartása

Nincs rosszabb annál, mint amikor nem tudsz felállni az íróasztaltól, vagy ott ragadsz a vonatállomáson, mert begörcsöl a lábad. Karban leginkább este, fekvő testhelyzetben keletkezik görcs. A görcsök okozója, hogy az izom túlterhelődik, ha hosszú ideig ugyanabban a testhelyzetben marad. Szerencsére ez a görcs idővel magától elmúlik, legkésőbb néhány órán belül. Ha annyira hajlamos vagy ezekre a görcsökre, hogy az már akadályoz az alvásban vagy a napközbeni teendők elvégzésében, mindenképp keresd fel háziorvosod.

3. Idegbecsípődés

Az idegbecsípődés igen kellemetlen tud lenni, különösen, ha a fájdalom kisugárzik, így nemcsak az adott testrészt érinti. Kiválthatja egy rossz mozdulat, komolyabb esetben pedig porckorongsérv vagy csonttörés is állhat a háttérben. Szerencsére a szervezet öngyógyító folyamatai csodálatosak, így többnyire (ha csak egy rossz mozdulat a felelős) csupán fájdalomcsillapítóval és izomlazítóval lehet orvosolni a problémát. Természetesen a pihenés legalább ennyire fontos.

86872478 - closeup female's leg. leg pain and injury. health care and medical concept.

4. Terhesség

A terhesség sok mindent megváltoztat a szervezetben, többek között a hormonokat is, ez pedig izomgörcsöket okozhat. Általában a vádliban és a lábfej tájékán éjszaka jelentkezik, a második és a harmadik trimeszterben. Sokat segíthet az elegendő folyadékbevitel, a nyújtás és a magnézium szedése. Fontos tudni, hogy a legtöbb gyógyszertárban és drogériában kapható táplálék-kiegészítő magnézium-oxidot tartalmaz, amely szinte alig szívódik fel a szervezetben. Válaszd a magnézium-laktátot, a magnézium-citrátot vagy a magnézium-orotátot tartalmazó tablettákat. A szerves magnéziumot pedig B-vitamin-komplexszel szedd, amely segíti hasznosulását.

5. Keringési elégtelenség

Az izomgörcsök elégtelen vérkeringésre is utalhatnak, jelentkezése ez esetben a végtagokban: a karokban és a lábakban a leggyakoribb. A szövetek sejtjeihez nem jut elegendő, éltető vér, nem vagy csak részlegesen valósul meg a vérkeringés alapvető célja. Nem magától alakul ki, általában más egészségügyi okra vezethető vissza. A legáltalánosabb ok az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és az érbetegség. Magas koleszterinszinttel is járhat. Érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön a fő oka, ugyanis a kezeletlen állapotok súlyos komplikációkat okozhatnak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X