Főoldal > MOZGÁS > 10 izom-tény, amit jó, ha tudsz edzés előtt

10 izom-tény, amit jó, ha tudsz edzés előtt

edzésegészségfitneszizomtest
0

Írta:

Ismerd meg minél jobban az izmaidat, hogy még jobban tudd őket használni!

1. A varázslatos vázizomzat

A vázizomzat nem más, mint azoknak az izmoknak az összessége, amelyek összekötik az inakat a csontokkal. Az izmok 30-40%-át alkotják, és a legközvetlenebbül őket erősíted, amikor edzel. 

2. Az izomrostok

Nagy részük a pubertáskorban alakul ki, ezért van, hogy tinikorban még mindenki olyan fitt és ruganyos… később pedig célzottan növelheted az izomrostok méretét, ugyanis ettől függ, mennyire látszol kacsúnak és erősnek.

3. A „jó fájdalom”

Nemrég megdőlt a tévhit, miszerint ha izomlázad van, nem szabad edzeni: az ételekben lévő glükózt az izmaid átalakítják tejsavvá, ami gyakorlatilag fűtőanyag a tested számára, ezért is hívják „láznak”. A jelentése pedig: megvolt az alapozás, úgyhogy mindent bele!

4.Gyors, lassú, gyors, lassú

Nem minden izom képes ugyanarra az erőfeszítésre: a „gyors” izomrostokat használod például, ha el akarod érni a buszt, a „lassú” rostokat pedig, amikor sétálsz.

5.  Az izmok IQ-ja

Amikor lemész kick-bokszolni, az agyad elküldi az üzenetet az idegsejteknek: erősítés kell a kar, a láb, a hát és a csípő izmainak. Ha pedig a zsák „visszaüt”, épp az ellenkező előjelű infó érkezik: oké, akkor most egy kicsit leállunk!

6. A gondolatok ereje

Ha fejben eldöntöd, hogy elmész edzeni, és elképzeled magad közben, már előkészítetted a terepet a kilók leröppenéséhez, ugyanis ilyenkor az agy és az izmok között őrült adatcsere indul meg, az izmok megfeszülnek és felkészülnek az erőfeszítésre. Hinnéd, hogy elég gondolnod az edzésre, és máris karcsúbb leszel?

7. A nők dolga

Nem igazságos, de a pasik izomépítését a tesztoszteron is nagy mértékben elősegíti, nekünk pedig ugye sajnos anélkül kell boldogulnunk. Szóval ne hagyd magad leszólni, ha nem megy olyan gyorsan a fogyás, mint a fiúknak, inkább dugd az orruk alá ezt a cikket.

8. Ki az erősebb?

Kutatások bebizonyították, hogy igaz, hogy izomerő szempontjából a pasik számítanak keményebbnek, de ha az állóképességet nézzük, nincs különbség a két nem között, sőt, a nagyobb kitartás a mi malmunkra hajtja a vizet. Erre csak annyit mondhatunk: naná!

9. Vedd a válladra

Tudod, hogy melyik testrészedre a legkönnyebb izmokat építeni? Bizony, a válladra, mivel itt nagyon kevés zsírszövet található. Ez jó hír, hiszen egy szép kar mindig öröm, és az izmos vállhoz képest a derekad is karcsúbbnak tűnik.

10. A test restaurátorai

Ha elvágod az ujjad, seb lesz a helyén, ami a fertőzésektől védi a gyógyuló szövetet – hasonló történik, amikor nagyobb erőkifejtés után az izomrostjaid kissé roncsolódnak. Az izmok ilyenkor riadóztatják a sejteket, amelyek proteint termelnek – az izomfal „habarcsát” -, és így helyrehozzák a sérülést. Ugye, milyen okos szervezetünk van?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

BiotechUSAOczella Eszter

20 perc otthoni edzés a kerek popsiért

Írta:
0

Az alakformálás ősszel sem állhat meg, a feszes és kerek popsi egész évben divatos. Bármilyen formában is vagy, egészen biztos, hogy neked is jól jön majd Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el. (X)

Kövess Facebook-on!
X