Főoldal > MOZGÁS > Koffeinturbó edzés előtt: pro és kontra

Koffeinturbó edzés előtt: pro és kontra

egészségfitneszkoffein
0

Írta:

Kevés olyan vegyület van még, amelyről annyira megoszlana a hétköznapi emberek és orvosok véleménye, mint a koffeinről.

Az egyik tábor határozottan állítja, hogy a koffein fogyasztása káros, és nagyobb fizikai igénybevétel esetén még jobban leterheli a szervezetet. A másik oldalon pedig éppen pozitív hatásait hangsúlyozzák, sőt mostanság egyre több sportolóknak vagy fogyókúrázóknak szánt táplálékkiegészítőben is megtalálható a koffein. Nem csoda, ha ebben az információkáoszban nem tudjuk eldönteni, igyunk-e kávét edzés előtt.

Teljesítménytuning

A koffein nem csak felébreszt álmos reggeleken, de az izmok teljesítőképességét is fokozza. Kávéfogyasztás után javul az állóképesség, a reakcióidő és a koordináció is. A Journal of Sports Science című magazin még 2006-ban készített egy felmérést: Az eredmény szerint azok a futók, akik megittak egy bögre kávét futás előtt, 1.2 százalékos teljesítménynövekedést értek el. Nem véletlen, hogy a nagyobb mennyiségű koffein jelenléte a szervezetben doppingvétségnek számít a profi sportolóknál. Nem mindegy azonban, hogy rövidtávú (inkább erőnléti) vagy hosszabbtávú (tehát állóképességi) sportot űzünk, ugyanis a koffein kisebb adagban csak az állóképességre hat. Ahhoz, hogy például egy izomerősítő edzésen is jobban teljesítsünk, testsúly kilógrammonként már legalább 7 mg koffeint kell elfogyasztani, ez pedig minimum két-három espresso-t jelent.

Zsírégetés és fájdalomcsillapítás

A koffein termogén anyag, ami azt jelenti, hogy megemeli a testhőmérsékletet, így gyorsítja az anyagcserét. Továbbá mobilizálja a zsírsejteket, ezért edzések során a szervezet a zsírraktárakból nyer pluszenergiát. Zsírégetésnél ezért valóban hasznos a koffein, nem véletlen, hogy szinte valamennyi fogyókúrás tablettában megtalálható. De az újabb kutatások szerint az izomláz leküzdésében is segíthet, mivel fájdalomcsillapítóként hat. Ez a jótékony hatás azonban csak akkor érvényesül, ha valaki nem rendszeres kávéfogyasztó. 

coffee.jpg ()

Csak óvatosan!

A koffeinnek tehát valóban számos pozitív hatása van, de nem árt észben tartani a lehetséges káros mellékhatásokat. A teljesítménynövelés mellett a vérnyomást is megemeli, és az arra érzékenyeknél gyomorproblémákat is okozhat. A koffein emésztése és lebontása mindenkinél változó. Ezért mielőtt kávéval vagy koffeintartalmú serkentőszerekkel turbóznánk fel edzéseinket, a legjobb, ha kivizsgáltatjuk a kockázati tényezőket. Például csontritkulás esetén tilos a fogyasztása, mivel a koffein még több kalciumot von el a csontokból. A terhesség utáni pluszkilókat se koffeintartalmú szerekkel próbáljuk meg ledolgozni, mivel szoptatás esetén sem ajánlott a megnövekedett koffeinbevitel. Ha semmilyen egészségügyi kockázat nem áll fent, az adagolási előírásokat betartva nyugodtan fogyaszthatunk koffeintartalmú italokat és szereket, de figyeljünk rá, hogy ezek hatása összeadódik a nap folyamán. Továbbá fontos észben tartani, hogy a koffein vízhajtó hatású és a tápanyagokat is gyakorlatilag kimossa a szervezetből, ezért edzés után ezeket duplán pótolni kell.

Koffeinfogyasztás számokban:

Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg, egy zöld tea 25-40 mg, a fekete tea pedig 40-70 mg koffeint tartalmaz. A zsírégető tabletták 100-250 mg koffeint is tartalmazhatnak, míg az energia- és sportitalok ennek többszörösét is. Napi 500-600 mg koffein fogyasztás felett már túladagolásról beszélünk, ilyenkor hányingert, fejfájást, szédülést, erős szívdobogást és emésztési zavarokat okoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X