Főoldal > MOZGÁS > 7 tuti ok, hogy kipróbáld a futást

7 tuti ok, hogy kipróbáld a futást

edzésfutásfutócipő
0

Írta:

A futás a világ egyik legnépszerűbb és legszemélyesebb sportja. Mondunk rá 7 szuper okot, amiért neked is ki kell próbálnod – akár már ma délután!

Az elmúlt évben több, mint 10 millió nő állt rajthoz azért, hogy futóversenyen mérettesse meg magát. De a futás igazából nem is a versenyzésről szól – sokkal személyesebb annál.

1. Fogyasztó hatású

A rendszeres futók több, mint fele állítja, hogy a legnagyobb motivációt a fogyás jelenti egy-egy táv megtételénél. Míg az edzőteremben sokan feszengnek a sok izomagy között tornázni, bemelegíteni, a futást nyugodtan lehet végezni a legközelibb parkban, erdőben, sétálóutcában. Nem kell drága kondibérletre költened, furcsa és (néha felesleges) edzőfelszerelést használnod, csupán egy jó kis futócipőre és kitartásra van szükséged – ennyi.

2. Levezeti a feszültséget

Bármilyen fizikai igénybevétel (mint például a futás) segít a stressz csökkentésében, ha pedig az átlagosnál nagyobb távra emeljük az adagunkat, elégedettebbnek, nyugodtabbak és boldogabbnak fogjuk érezni magunkat – még egy kis izomláz ellenére is. Ha tehát nem érzed jól magad a bőrödben, mindenképpen kezd el sportolni!

3. Segít elérni az eufóriát

Annak ellenére, hogy sok, tapasztalt futó nem élte még át a futás felszabadító érzését, bizonyított tény, hogy a rendszeres futás „mániákussá” tesz – nehezen fogsz tudni leállni róla, de ez nem baj, sőt! Azt mondják, az első pár kilométer után jön el az az eufórikus pillanat, amikor már nem figyelsz a tested rezgéseire és a külvilágra, hanem csak átadod magad a természetnek. Ezt az élményt persze futógépen nehezen érheted el, ezért azt ajánljuk, hogy a lehetőségeid szerint fuss a szabadban!

4. Versenyképessé tesz

Ma már jobbnál jobb futóversenyek közül válogathatsz – létezik vicces, jelmezes, kalandpályás, éjszakai futás, többféle nehézségű maraton pálya, és még sorolhatnánk -, ami azért szuper, mert már egyáltalán nem ciki kezdő futóknak elindulni a rajtvonalnál. Régen ez nem volt így, akkor csak a „profi” futók versenyezhettek, de ma már akkora igény van ezekre a versenyekre, hogy butaság lenne nem kipróbálni a futóversenyeket. Ráadásul (a nagy számok törvénye alapján) tuti, hogy fogsz találni olyanokat, akik a futótársaid lehetnek, így a magányos kocogástól sem kell tartanod!

5. Általa felfedezheted a világot

Hány olyan példát tudnánk mondani, amikor csak a lábaid vittek egy-egy közeli erdő vagy természeti park közelébe – nemde?! A futás által többet látsz a világból, kíváncsivá tesz, és más perspektívában csodálhatod meg a dolgokat. Ha félsz egyedül az erdőben bóklászni (ami nőknek egyébként sem ajánlott), keress magad mellé futótársaid, akivel hasonló a tempótok!

6. Segít barátokat szerezni

Már említettük, hogy milyen könnyen lehet ismerkedni futás közben, de ne felejtsd el, hogy nemcsak párban lehet futni, hanem csoportosan is! A 4-5 futóból álló csoportok folyamatosan hajtják egymást, motiválnak, és mindig van valaki, aki beszél – tehát soha nem fogsz unatkozni! A közös sportolás összehoz és a segítségével még több barátod lehet az életedben – ugye, milyen szuperül hangzik?

7. Megváltoztatja a világot

A változást először csak magunkban fogjuk észrevenni, aztán később, mikor már „versenyképes” állapotban leszünk, próbáljunk részt venni minél több jótékonykodó futóeseményen! Ezek a versenyek egy jelképes nevezési díjért cserébe örökre szóló élményeket és szuper futópályát kínálnak – de főként a jótékonykodás a legjobb benne, mert az összegyűjtött pénzt adakozásra fordítják. Itt, Magyarországon is szinte havonta rendeznek jótékonysági futóversenyeket, ezért mindenképp érdemes nevezned rájuk.

A cikk megjelenését a Garmin támogatta.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X