Főoldal > MOZGÁS > Az 5 legrosszabb gyakori fitnesztanács

Az 5 legrosszabb gyakori fitnesztanács

edzésegészségfitneszmozgássport
0

Írta: and

Természetesen vannak tanácsok, amelyeket tévesen értelmezünk, ám léteznek olyanok is, amelyek eleve hazugságokon alapszanak.

Biztos te is találkoztál már a fitneszteremben olyannal, aki elájult edzés közben, csak mert azt olvasta, hogy éhgyomorra több zsírt éget el a szervezete. Az alábbi fitnesz mítoszok a köztudatban élnek, ám itt az ideje, hogy leszámoljunk velük.

A súlyzós edzésektől nagydarab leszel

Hányszor hallottad már? Valószínűleg számtalanszor, de ettől még nem lesz igaz. A nők szervezetében eleve nem található annyi tesztoszteron, hogy hatalmas izmokat tudjanak növeszteni. Az izmok ráadásul igen hasznosak, mivel nyugalmi állapotban is felpörgetik az anyagcserét, azaz csak akkor leszel nagydarab, ha túlzásba viszed az evést. A másik mítosz ezzel kapcsolatban, hogy a könnyű súlyokkal való edzés csak a stabilizáló izmokat dolgoztatja, ezáltal gondoskodva arról, hogy nem fújódjanak fel az izmaink. Ez is teljesen alaptalan, hiszen a főizmok együtt dolgoznak a stabilizáló izmokkal, lehetetlen a kisebb izomcsoportokat megdolgoztatni a legfontosabbak nélkül.

A jóga nyújtja az izmokat

Bár logikusnak tűnik, hogy a sok nyújtást alkalmazó jóga hosszítja az izmokat, ez valójában nem lehetséges. Az izmok ínakkal tapadnak a csontokhoz, fix kezdő és tapadó pontjuk van, ezáltal nem lehet hosszabbítani az izmokat. Természetesen sok jótékony hatása van mind a jógának, mind a pilatesnek, mint a törzsizmok erősítése vagy a rugalmasság növelése, de az izmokat nyújtani fizikailag lehetetlen. 

A futás a leghatékonyabb fogyasztó edzés

Kétség se férhet hozzá, hogy a futás égeti a kalóriákat, de ez nem a csodamozgás, ha a fogyás a cél. A legtöbben ráadásul jelentősen túlbecsülik a futással ledolgozott kalóriákat. Egy átlagos testsúlyú nő fél óra alatt csupán 173 kalóriát éget el. Összehasonlításként a köredzéssel ugyanennyi idő alatt 215 kalóriát lehet ledolgozni. Mi a sikeres fogyás receptje, ha testmozgásról van szó? A friss kutatások alapján egyértelműen a kardió és az erősítő tréning kombinációja. 

Ne egyél edzés előtt, ha zsírt akarsz égetni

A korgó gyomor nem az egyetlen jelenség, amit észlelni fogsz, ha üres gyomorral edzel: igazából az izmok látják a kárát. A szervezetünk természetes folyamata, hogy alvás közben lebontja a fehérjét (az izmokból) és energiaként használja fel. Az üres gyomorral való edzéssel kifejezetten rossz hatást lehet elérni: arra kényszerítve a testet, hogy az izmokat leépítve nyerjen energiát. Az izomvesztés azonkívül, hogy előnytelen testalkattal jár, lelassítja a zsíranyagcserét.

A hatékony edzés fájdalommal jár

A kényelmetlenség vagy a közepes fájdalomérzet lehet a jele egy jó nyújtásnak vagy akár az erősítésnek. De nem szükségszerűen jár együtt a fejlődéssel, fájdalomérzet nélkül is lehet eredményes az edzés. Jó, ha tudod, hogy az erősebb fájdalom egyáltalán nem jelent jót. Ha fájdalmat érzel, pihenőt kell adni a testednek. Ne hagyd figyelmen kívül a fájdalmat, ha szúró, erős, különösen, ha duzzanat is kíséri. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, fejezd be az edzést, és tarts pár nap szünetet. Ha a fájdalom fokozódik, vagy növekszik a duzzanat, keresd fel a háziorvosod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X