Főoldal > MOZGÁS > Esti gyakorlat a pihentető alvásért

Esti gyakorlat a pihentető alvásért

alvásjógameditáció
0

Írta: and

A mai rohanó, stresszes világban egyre többünknek okozhat gondot nemcsak a pihentető alvás hiánya, hanem az elalvás is.

A gyermekkorunkban megtanult módszerek, mint a báránykaszámlálás vagy az esti ágyban olvasás pedig már nem segít. Mit tehetünk ilyenkor? Nincs mese, olyan gyakorlatok után kell néznünk, melyek elvégzése után nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket.   

1. Rövid meditáció

Ülj fel kényelmesen az ágyban, akár úgy, hogy behajlítod a lábad, vagy kinyújtod őket egyenesen előre. Majd ülj fel, és dőlj kissé hátra a párnára vagy a háttámlára. Csukd be a szemed, kezeidet pihentesd a combodon és csak lélegezz így pár percig. Most még nem kell, hogy komoly meditációba kezdj, csak egy rövid időre ne csinálj semmit, egyszerűen lélegezz.

2. Ülve csavarás

Maradj ülő helyzetben és csavard el a felső tested balra, az ágy háta felé. Ha van háttámla, akkor fogd meg, hogy segítsd az elcsavarodást. Fordulás közben végezz pár belégzést, majd próbáld meg a gyakorlatot elvégezni a másik oldalra is.

3. Egyszerű előrehajlás

Vedd fel az ülő pozíciót (törökülésben), majd hajolj előre és nyújtsd ki magad elé a kezeidet az ágyon. Maradj így egy kis ideig. Érezni fogod milyen jó is ez a gyakorlat a csípődnek és az egész hátadnak. 

4. Lábak előre nyújtva, sima háttal ülve

Lassan kezdd el kinyújtani a lábad magad előtt, majd tartsd kicsit behajlítva a térded. Fogd meg a lábujjaidat a kezeddel, a hátad pedig legyen egyenes. Maradj így 1-2 percig.

5. Előrehajlás görbe háttal

Tartsd a lábaidat kinyújtva magad előtt és hajolj finoman, begörbített háttal a lábaidra. Ez egy kiváló gerincnyújtó gyakorlat.

6. Fekvésben térd a mellkason

Gördülj vissza a hátadra, fejed pihentesd a párnán. Húzd az egyik térded a mellkasodra és fogd meg a lábszárad, majd próbáld még közelebb húzni. Lélegezz ebben a testhelyzetben párat. Ezzel nyújtod a lábad és lazítod a csípőd. Majd váltsd a lábad és a gyakorlatot végezd el a másik oldalra is. (Ezt megteheted úgy is, hogy átkarolod mindkét térded, a mellkasodhoz húzod őket és himbálózásba kezdesz a hátadon lassan, egyik oldalról a másikra.)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X