Főoldal > MOZGÁS > Így lesz hatékony az edzés

Így lesz hatékony az edzés

edzéskiegészítőkiegészítő edzésformamozgássport
0

Írta:

Nagyszerű, ha rendszeresen űzöl valamilyen sportot. Ha még jobb eredményt szeretnél elérni, válassz mellé egy kiegészítő edzésformát.

Az állóképességi és az erősítő sportok, valamint a hajlékonyságodat javító mozgásformák akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha nem csak egyik fajtájukat gyakorlod. Lehet egy kiválasztott sportolási forma a kedvenced, melyet hetente többször végzel. A kiegészítő mozgás ennek sikerét támogatja, valamint megóv az egyoldalú terheléstől.

Edzőteremből a szőnyegre

Az erősítő edzések remek kiegészítője a nyújtó gyakorlatokat tartalmazó mozgás. A súlyzós edzés során az izmok rövidülhetnek, illetve időnként fájdalmas izomcsomók, kisebb húzódások keletkezhetnek.

Ezen hatások ellensúlyozására válaszd a jógát vagy a Pilates-edzést. Nem kell attól tartanod, hogy ezt csak az igazán hajlékonyaknak találták ki. Kezdő csoportot válassz, illetve, ha otthon mozognál, olyan videót vagy DVD-t használj, mely az alapoktól kezdi a gyakorlatokat. Az edzőtermi sport főként a teljesítményre fókuszál, a jógánál szerepet kap a mentális ráhangolódás és a relaxáció. A súlyzós edzések közti pihenőnapon is beiktathatod, elég, ha heti egy alkalommal végzed.

Fuss és védd a gerincedet

Ha rendszeresen futsz, biztosan nem szeretnél egy edzőteremben hatalmas izmokat növelni, hiszen ez hátráltatná a futási teljesítményedet. Azonban az ízületeidet védő mozgásformák erősen ajánlottak számodra.

Futás közben a térd- és bokaízületekre nagy terhelés nehezedik, épp úgy, mint a gerincoszlopodra. Ezért jól teszed, ha részt veszel hetente egy-két alkalommal egy ízületvédő- vagy gerinctorna órán. Ezeket szakképzett gyógytornászok vezetik, és figyelembe veszik az egyéni panaszokat, igényeket is.

Attól sem kell tartanod, hogy csak idősebb korosztály számára kínálják ezeket a lehetőségeket. A gerincstabilizáló órákon egészen fiatal résztvevőkkel is találkozhatsz, hiszen ők is felismerték: a megelőzés sokkal hatékonyabb, mint megvárni, míg kialakul valamilyen mozgásszervi panasz.

Ha még sokáig szeretnéd gond nélkül űzni a futást, gondoskodj róla, hogy az ízületeid se húzzák keresztül a terveidet.

Csapatjátékok után irány a víz

A kosárlabda, kézi- vagy röplabda gyors reakcióképességet, kitartó izommunkát és főként jó állóképességet kíván. Ezt jól kiegészíti a nem túl gyors, de egyenletes tempójú  úszás. Itt nincs szükséged folyamatos gondolkodásra, helyzetfelismerésre, levezetheted a koncentrált figyelmet. Leveszed a terhelést az ízületekről, ugyanakkor megnő a tüdőd kapacitása, és ezt az előnyt felhasználhatod a labdajátékoknál.

A csapatsport után változatosságot jelent az egyéni testedzés, erre az uszoda vagy a szabadtéri tó lehetőséget nyújt. Most csak annyiban kell másokhoz alkalmazkodnod, hogy ne ütközzetek össze az úszósávban. Közben rendezheted a gondolataidat, vagy megfeledkezve mindenről, csak élvezed a vizet. Ha ezt a két sportágat váltogatod, a kalóriaégetéseddel is meg leszel elégedve.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X