Főoldal > MOZGÁS > Nem fogyaszt az edzés? Segítünk!

Nem fogyaszt az edzés? Segítünk!

edzésfitneszfogyásmozgás
0

Írta: and

Lehet, hogy furcsán hangzik, de igaz: az aktív életmód nem garantálja a fogyást. Tény, ez nem fair.

De ne hagyj fel az edzésekkel, előbb-utóbb látni, érezni fogod az eredményt! Segítünk, hogyan lehetsz hatékonyabb.

Ne becsüld túl az edzés hatását!

Egy jó kis szabadban való futás vagy egy másfél órás edzőtermi kardió után úgy érzed, hogy kiérdemelted a jogot egy kis habzsolásra? A kőkemény igazság az, hogy hihetetlenül egyszerű „visszaenni” azt a kalóriát, amit elégettél. Egy órás köredzés során például egy átlagos nő 550 kalóriát éget el. Ha megiszol 3 dl turmixot, eszel egy kis zablisztes kekszet, máris elfogyasztottál 300 kalóriát, tehát több mint az edzés értékének a felét.

WellandFit tipp: Az edzés napjain ragaszkodj az egészséges táplálkozáshoz, ha mégis eluralkodik rajtad a habzsolási vágy, édesség és szendvicsek helyett salátát és sovány fehérjét fogyassz!

Ne összpontosíts a testsúlyodat közvetve befolyásoló előnyökre!

Ha maga az edzés nem is éget el sok kalóriát, még mindig elengedhetetlen a jó egészséged és az okos súlycsökkentő stratégiád érdekében. Ezenkívül folyamatosan erősödnek az izmaid, és azt számos tanulmány kimutatta, hogy mindez aktívan csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét, plusz e két tényező jelentősen befolyásolja az anyagcserét.

WellandFit tipp: Ahelyett, hogy megszállottan számolnád az elégetett kalóriákat az ellipszis tréneren, képzeld magad boldogabbnak, ellazultabbnak, egészségesebbnek és vékonyabbnak. A gondolatnak ugyanis teremtő ereje van!

Ne kompenzálj étellel!

Néhány kutatás szerint a testmozgás tudat alatt még több evésre ösztönöz. Az egyik vizsgálatban mérsékelten aktív nőket osztottak a következő három csoport valamelyikébe: az első egyáltalán nem edzett, a másik kettő 350 kalóriát égetett el különböző intenzitású edzéssel. Akik nagyobb vehemenciával estek neki a gyakorlatoknak, többet ettek az edzés után, mint a másik két csoport tagjai.

WellandFit tipp: Vezess ételnaplót! Lehet, hogy nem is tudatos az a pár szem keksz, néhány kocka csoki, amihez gyorsan odakapsz edzés után. Ezekről a kalóriákról hajlamosak vagyunk könnyen megfeledkezni. Ha rögzíted, mit ettél meg, segít lefülelni a hibákat!

A játék is lehet sportolás!

Lehet, hogy nem hiszed, de egy óra tollaslabdázás 300 kalóriát éget el, ami négy és félszer több, mintha a számítógép előtt üldögélnél. De biztosan te is tapasztaltál már olyat, hogy a nap végére a farmered lazább, mint általában, pedig nem is edzettél. „Csak” 5 órán keresztül sétáltál, ami több kalóriát éget el, mintha 60 percet töltöttél volna el az edzőteremben.

WellandFit tipp: Mindegy, hogy milyen játékot találtok ki: softball vagy családi biciklizés, találd meg a módját, hogy több mozgást építsetek a mindennapjaitokba! A kutatók szerint a kutyasétáltatással egy héten 5 és fél órát mozgunk. Összehasonlításképpen: a nem kutyások átlag 1 óra 20 percet sétálnak hetente.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X