Főoldal > MOZGÁS > Így csökkentsd az étvágyad

Így csökkentsd az étvágyad

edzésétkezésfogyáshízás
0

Írta: and

A legtöbben úgy gondolunk a testmozgásra és a diétára, mint két teljesen különálló dologra. A valóságban azonban a kettő támogatja egymást, hogy elérhessük a magunk elé kitűzött célt.

Az edzés segít, hogy ne sóvárogjunk az egészségtelen, hizlaló ételek után és száműzzük a hatalmas evészeteket. Így gyorsabban fogyhatunk, miközben szépen formálódik az alakunk, és elsajátítjuk az egészséges életvitel alapjait. Ahelyett, hogy egy-egy keményebb edzés után felfalnád az egész hűtőt, kövesd a következő 6 tippet, amellyel jelentősen csökkentheted az étvágyad.

1. Keress olyan edzést, amit örömmel végzel!

Ha úgy érzed, az edzés számodra inkább büntetés, tűzz ki magad elé egy úgynevezett jutalomfalatot. Például, ha végigcsinálod a hot iron órát, és még egyet emelsz is a súlyokon, akkor megérdemelsz egy gombóc fagylaltot. Jó hírünk, hogyha számodra az edzés egy szuper kikapcsolódást jelent, akkor nincs szükséged arra, hogy étellel jutalmazd magad. Azok, akik örömmel mozognak, kevésbé hajlamosak desszertet enni, és jóval kevesebb gyorsételt esznek.

2. Iktasd be az intervall edzéseket!

Bár azt hinnénk, az intenzív edzés után leszünk inkább éhesek, kiderült, hogy a lassú és egyenletes mozgás egyáltalán nem a leghatásosabb étvágyelnyomó. Egy ausztrál kutatás során azok a résztvevők, akik 30 perces intervall tréningen vettek részt, 170 kalóriával kevesebbet fogyasztottak edzés után, mint azok, akik mérsékelt tempóban, de ugyanúgy félórát mozogtak. A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy az intervall csökkenti az étvágyserkentő ghrelin hormon szintjét, míg növeli a vér laktáz és glukóz szintjét, amely rövidtávon elnyomja az éhséget. A legjobb az 1:4-hez arány, azaz fuss maximum tempóban egy percig, majd kocogj 4 percig.

3. Igyál eleget!

Tudtad, hogy a dehidratáció éhségérzetet produkál? Ha megizzadtál edzés közben, de nem pótolod az elvesztett vizet, az könnyen dehidratációhoz, és így edzés utáni kínzó éhségérzethez vezet. Hogy megtudd, elegendő mennyiséget iszol-e mozgás közben, mérd meg a testsúlyod közvetlenül edzés előtt és után. Ha edzés után kevesebb kiló vagy, akkor egyértelműen meg kell emelned a folyadékbevitelt.  

4. Pattanj a jógamatracra!

Kezdj el jógázni, hogy megtapasztalhasd a különbséget az igazi éhség és az esztelen kajálás között. A kutatások szerint a jógázás 51%-kal csökkenti a mértéktelen evést. A tudatosság nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy meghatározd, mikor is vagy igazán éhes, hanem ahhoz is, hogy érzékeld azt, amikor jóllaktál, elkerülve a túlevést.

5. Használd a lábadat!

Természetesen az úszás és a biciklizés is nagyszerű testmozgás, de ha az étvágy szabályozásáról van szó, az olyan edzések, amikor a saját lábadon állsz, a gravitációval megküzdve, sokkal hatékonyabbak. Egy kutatás során azok, akik ugráló köteleztek sokkal kevésbé voltak éhesek edzés után, mint azok, akik bicikliztek. A saját súlyos edzés ugyanis jobban igénybe veszi az izmokat és a csontokat. Fuss, súlyzózz, vagy próbálj ki egy boksz órát!

6. Egyél edzés előtt!

Az edzés előtti kis étkezés beiktatása csökkenti az edzés utáni étvágyat. A közhiedelemmel ellentétben így sokkal jobban jársz, ha nem üres gyomorral indulsz mozogni. Ráadásul, ha a szervezetben van üzemanyag, amit felhasználhat, sokkal hatékonyabb lesz az edzés, így több kalóriát égethetsz el, hatékonyabb lesz az izomépítés, és igen, csökken az étvágy is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X