Főoldal > MOZGÁS > 5 szabály a saját testsúllyal végzett profi edzéshez

5 szabály a saját testsúllyal végzett profi edzéshez

erősítő edzésizom
0

Írta:

A tudományos alapokon nyugvó szabályok betartásával felszerelés nélkül is hatékonyan tudod formálni a tested. Most megtudhatod, hogyan!

A fitt emberek pontosan tudják, hogy akkor sem kell kihagyniuk egy edzést, ha éppen nincs kéznél semmilyen segédeszköz. Tisztában vannak vele, hogyan végezzék saját edzettségi szintjüknek megfelelően a testtömeg gyakorlatokat, majd képesek továbbfejleszteni is őket, amikor elértek egy magasabb erőnléti állapotot. Jó hír, hogy a következő 5 szabály betartásával te is közéjük tartozhatsz!

1. szabály: Legyél “hosszabb”, hogy erősebb lehess

Amint megnöveled a távolságot az erőkifejtés központja, azaz a célzott izmaid és az emelni kívánt objektum (ez esetben a tested) között, csökkented a mechanikai előnyöket. Magyarán: minél hosszabb a tested, annál gyengébbé válik, és annál többet kell az izmaidnak dolgoznia. Ez a legfontosabb különbség a „női” fekvőtámasz és a szabályos között. Ha a hagyományos módon, a lábujjaidra támaszkodva végzed a gyakorlatot, a vázizmaidnak sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy meg tudd tartani a testsúlyodat.

Így csináld: Emeld fel a karjaidat a testeddel párhuzamosan a fejed fölé, így végezd a kitöréseket, a guggolásokat, a hasprést és a felüléseket. Még túl nehéz? Csökkentsd a távolságot úgy, hogy a kezeidet a fejed mögé kulcsolod.

2. szabály: Szüntesd meg a visszacsapódást!

Amikor bármely gyakorlat közben leereszted a tested, az izmaidban máris beindul a rugalmas energia. Úgy működik, mint egy felcsavart rugó: a rugalmasság lehetővé teszi, hogy szinte erőkifejtés nélkül visszakerülj a kiindulási helyzetbe, így csökkenti az izmok munkájának mennyiségét.

Így csináld: Mindig tarts 4 másodperces szünetet a gyakorlatok alsó pozíciójában! Ugyanis ennyi ideig tart, még az izom elveszíti ezt a rugalmas energiát, így visszapattogás nélkül kényszerítheted a tested arra, hogy újra több izomszálad mozogjon.

3. Növeld a távolságot!

A fizika a munkát erő (itt azt jelenti, mennyi a testtömeged), idő és távolság együtteseként határozza meg. Mivel a saját súlyodat nem növelheted külső terhelés nélkül, például egy súlyzóval, az egyetlen mód, hogy ugyanannyi időn belül jobban dolgozhass, ha növeled a távolságot.

Így csináld: A saját testsúllyal végzett gyakorlatok esetében (kitörés, fekvőtámasz, felülés) a mozgás tartománya a talajon végződik. A megoldás: legyen távolabb a padló! Kitöréskor az elől vagy a hátul lévő lábadat helyezd egy lépcsőre, vagy fekvőtámaszkor a kezed vagy a lábad legyen egy lépcsőfokkal lejjebb!

42329057 - muscular couple doing plank exercise while lifting weights

4. Csavarj rajta!

Az emberi mozgás három geometriai síkon történik: a nyílirányú sík (előre és hátra), a homloksík (oldalról oldalra) és a vízszintes sík, amely magában foglalja a forgatást. Sok testtömeg gyakorlatot, például a guggolást és a kitörést az első két síkon végzünk, és edzés közben csak ritkán használjuk a testünket a vízszintes, keresztirányú síkon annak ellenére, hogy a mindennapi életünkben nagy szükségünk van rá, például séta közben is.

Így csináld: Egyszerűen forgasd a törzsedet jobbra és balra olyan gyakorlatok közben, mint a kitörés, felülés és fekvőtámasz, így a megcélzott izmok mellett teljes mértékben bevonod a vázizmaidat is a munkába.

5. Lépj le a talajról!

Minél kisebb egy objektum felülete (jelen esetben a testedé), amely megérinti a szilárd alapot (esetünkben a padlót), annál kevésé lesz stabil az objektum. Szerencsére van egy beépített stabilizációs rendszerünk: az izmaink. Tehát, ha bizonytalanabbul állsz, sokkal több izommunkára lesz szükséged.

Így csináld: Tartsd az egyik lábad a levegőben fekvőtámasz, guggolás és plank közben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X