Főoldal > MOZGÁS > Hogyan kezdjünk el edzeni?

Hogyan kezdjünk el edzeni?

edzéskezdőtestmozgás
0

Írta:

Ha még csak fontolgatod, hogy elkezdesz edzeni, adunk némi segítséget, hogyan kezdd el kialakítani a rutinodat.

A rendszeres testmozgás javítja az egészséget, segít, hogy energikusak legyünk, elérni az egészséges testsúlyt és fenntartani azt, és egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Továbbá a rendszeres mozgás javíthatja a hangulatot, a mentális egészséget, segíthet jobban aludni, és a szexuális életre is jótékonyan hathat.

Hogyan érdemes belekezdeni?

Mielőtt rendszeresen mozogni kezdesz, érdemes figyelembe venned néhány dolgot.

Ellenőriztesd az egészséged

Különösen azoknak, akik nem szoktak megterhelő fizikai tevékenységet végezni, valamint a 45 év felettieknek érdemes konzultálni az orvosukkal azzal kapcsolatban, milyen és mennyi mozgást javasol a számukra, figyelembe véve az egészségügyi kondíciójukat. Ez is segíthet megelőzni az edzés közbeni sérülések kockázatát.

A kezdők számára egy személyi edző is segíteni tud kiválasztani a megfelelő mozgásformát, és az egyéni igények alapján felállítani egy edzéstervet.

Állíts fel egy tervet, reális célokkal

Ha elhatároztad, hogy rendszeresen edzeni fogsz, hozz létre egy tervet, amely elérhető célokat tartalmaz, lépésről-lépésre lebontva. Ahogy az edzettségi szinted javul, úgy építkezhetsz a tervedben is. Például ha az a célod, hogy 5 km-t le tudj futni, akkor állíts fel egy tervet, rövidebb távú futásokkal, fokozatosan emelve a távot.

A kisebb célok nemcsak a siker esélyeit növelik, de segít, hogy motivált is maradj, hiszen folyamatosan teljesítesz kisebb célokat, míg eléred a nagyobbat. Kövesd nyomon és naplózd az elért eredményt, ez is motivál, és segíti javítani a teljesítményt is.

Tedd szokássá

A siker másik kulcsa, hogy ragaszkodj a rutinhoz. Ha szokássá teszed és rendszeresen csinálod, hosszú távon az életmódod része marad majd. A témában készült tanulmányok szerint az egészségtelen szokások helyettesítése valamilyen egészségessel segítheti azok hosszú távon való fenntartását. Tehát dobj ki egy rossz szokást, és cseréld le az edzéssel!

Az ütemterv felállítása, és a hetente azonos időben való testmozgás is segítheti a rutin fenntartását és tartóssá tételét. Válassz ki bizonyos napokat, amikor tudsz edzeni, munka előtt vagy munka után, és tervezz be mellé pihenőnapokat is.

Minimum mennyi edzésre van szükség?

Az Amerikai Sportorvosi Kollégium (American College of Sports Medicine) ajánlása a fizikai aktivitásra heti 150 perc mérsékelt aerob testmozgás. Ezt tetszés szerint lehet elosztani, például heti 5×30 perc edzés, vagy 35-40 perc minden másnap. De a tanulmányok szerint akár heti 1-2 edzésbe sűrítve is ugyanolyan előnyös lehet. A lényeg, hogy lassan kezdd, fokozatosan növelve az intenzitást az edzettségi szintednek megfelelően. A pihenőnapokat se hagyd ki, hogy szervezeted fel tudjon épülni, ezzel is csökkentve a sérülések kockázatát.

Néhány további tipp a kezdőknek

  • Maradj hidratált: a folyadékpótlás hozzájárul az optimális teljesítmény fenntartásához, és segíti az edzés utáni regenerációt is.
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás: minden táplálékcsoportra szükséged van ahhoz, hogy fenntarthasd az edzéshez szükséges energiaszintet. Az edzés előtt szükséged lesz szénhidrátra, míg utána szénhidrátra és fehérjére is.
  • Bemelegítés: az edzés előtti bemelegítés segítheti a sérülések megelőzését, és javíthatja a teljesítményt.
  • Figyelj a tested jelzéseire: kezdőként különösen fontos, hogy szem előtt tartsd a határaidat. Ha fájdalmat, kellemetlenséget érzel, állj meg és pihenj, és csak akkor folytasd, ha elmúlik a fájdalom.
  • Legyen az edzés szórakoztató: ahhoz, hogy rendszeres maradjon a testmozgás, hogy motivált legyél, fontos, hogy érezd jól magad. Próbálj ki többféle mozgástípust, amíg megtalálod a kedvedre valókat.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X