Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a tavaszi fáradtságot!

Győzd le a tavaszi fáradtságot!

egészségétrendfáradtságmozgástavasz
0

Írta: and

Tavasszal többet mozognánk, aktívabb életet élnénk, de erőtlennek és kedvetlennek érezzük magunkat. Levert minket a tavaszi fáradtság – gondoljuk de ez még nem ok ara, hogy feladjuk az életmódváltásról szóló álmainkat. Lássuk mit tehetünk apró változtatásokkal ám hatékonyan a tavaszi fáradtság ellen! A tavaszi fáradtság okai A tavaszi fáradtság elnevezés olyan panaszokat takar melyek nehezen […]

Tavasszal többet mozognánk, aktívabb életet élnénk, de erőtlennek és kedvetlennek érezzük magunkat. Levert minket a tavaszi fáradtság – gondoljuk de ez még nem ok ara, hogy feladjuk az életmódváltásról szóló álmainkat. Lássuk mit tehetünk apró változtatásokkal ám hatékonyan a tavaszi fáradtság ellen!

A tavaszi fáradtság okai

A tavaszi fáradtság elnevezés olyan panaszokat takar melyek nehezen fogalmazhatóak meg pontosan, ezért sokszor a jelenség létezését is kétségbe vonják. Annyit azonban bátran állíthatunk, hogy a téli időszak vége, a hirtelen változó, kiszámíthatatlan tavaszi időjárás érkezése sokunkat talál fáradtsággal, levertséggel járó állapotban.

Az okok egy részéről korábban már szót ejtettünk: az egyik lehetséges ok a szervezet lassú átállása, alkalmazkodása az időjárás változásaihoz, ok lehet még a megelőző hónapokban a napfény hiánya, a kevesebb testmozgás, és persze az is hogy kevesebbet voltunk a friss  levegőn. Szintén lényegesek lehetnek az étrendünkben rejlő okok. Mivel télen az elérhető friss zöldségek-gyümölcsök köre szűkül és pénztárcánkat sem kímélné az egzotikus finomságok bőséges fogyasztása, ezért télen nagyon könnyen visszaeshet vitamin- és ásványi anyag bevitelünk. Nem ritka a raktárak kimerülése, hiányállapotok vagy ahhoz közeli állapotok kialakulása valamely tápanyag terén.

Mit (t)ehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Az  első lépes mindig életmódunk egészségesebbé alakítása kell, hogy legyen! Először az étrendet érdemes  átalakítanunk a jól ismert több zöldség, gyümölcs, rendszeres halfogyasztás,  probiotikus készítmények rendszeres fogyasztása és más korábban meg nem fogadott  javaslatok irányába.

–    Legalább átmenetileg kerüljük a nehéz illetve zsíros ételek fogyasztását, törekedjünk sok kis étkezésre, melyektől nem álmosodunk olyan könnyen el. Ha van egy kis feleslegünk, akkor a mennyiséget is csökkenthetjük egy picit – egy kis folyamatos éhségérzet éberebbé, élénkebbé, aktívabbá tesz!

– Fogyasszunk hetente 1-2 alkalommal vagy gyakrabban tengeri halakat! A rendszeres tengeri hal vagy omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj tartós fogyasztása kutatások szerint támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet.

– A friss zöldségek megjelenése a piacon lehetővé teszi, hogy újra mindennapos eledeleinkké váljanak a friss saláták!

– Reggelire a friss csírák is kitűnő energia- és vitaminforrások lehetnek ízüktől függően kevés mézzel, aszalt gyümölccsel müzli módjára elkészítve vagy salátaként.

– Pótoljuk a D-vitamint! A D-vitamin az idegrendszer regenerációjában,  valamint a depresszió kezelésében is hatásos  lehet, hiánya akár lassabb reakcióidőnket, nyomott hangultunkat is megmagyarázhatja (ám jelenleg mindez még nem kellően alátámasztott). A  túlzott felvétel helyett a hiányállapot megszüntetése az, amire érdemes lehet törekednünk, erre az alkalmankénti tőkehalmáj fogyasztás és főként a napon, szabad levegőn töltött idő alkalmas eszköz.

tavaszif2.jpg ()
– Indítsuk a napot zöld teával, vagy esetleg – különösen betegségek fennállása, gyógyszerek szedése esetén – orvossal, dietetikussal is konzultálva, felhasználási javaslat szerint fogyasztott Panax ginseng (lehetőleg koreai vörös ginzeng) teával, pezsgőtablettával vagy kapszulával. Ezzel tartósan éberebbek lehetünk mint akár 2-3 kávé után, sőt segíthetjük testünket a zsír mozgósításában, és szervezetünk antioxidáns valamint fertőzések elleni védelmét is fokozhatjuk.

– Az étrend módosítása terén további lehetőség orvosunkkal, dietetikusunkkal konzultálva egy alap multivitamin-készítmény átmeneti, 1-2 hónapos alkalmazása is. Ne feledjük: az étrend-kiegészítők és gyógynövénykivonatok vagy teák nem pótolhatják a  változatos étrendet vagy a rendszeres testmozgást.

Mozgás a szabad levegőn

Most, hogy jó az idő, gyalog vagy biciklivel is megtehetjük a munkahelyre vagy máshová vezető utunkat. Napi fél óra séta már sokat segíthet, de az sem árt, ha fokozatosan növelve a terhelést újrakezdjük, vagy újult erővel folytatjuk idáig elhanyagolt edzéseinket. Ezt se vigyük túlzásba: míg a  közepes intenzitású testi aktivitás fokozhatja az immunrendszer működését és csökkentheti a felső-légúti megbetegedések  kockázatát, a túl sok mozgás viszont már ellentétes hatással van szervezetre. Fontos: a kedélyromlás ellen a mozgás tökéletes fegyver lehet, mivel nem csak a boldogsághormonok, de egy olyan fehérje szintjét is emelni képes amely egészségesen tartja az idegsejteket és közérzetet is javíthatja!

Ha a fenti javaslatokat megfogadjuk és odafigyelünk a rendszeres  zöldség-gyümölcsfogyasztásra, egészséges étrendre, rendszeres sporttevékenységre, friss levegőn töltött több időre akkor hamar elmúlnak az erőtlen tavaszi napok!

Stressz és a szex


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X