Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyomorbaj gyötör? Ez a 7 étel segít!

Gyomorbaj gyötör? Ez a 7 étel segít!

ételétkezésgyomorbajgyomorfájdalomtáplálkozás
0

Írta:

Amikor felkavarodik a gyomrod, émelyegsz, a kellemetlen panaszok nagyon megnehezíthetik a napod. Ilyenkor könnyen kialakulhat hasmenés, hányás a fájdalom következményeként.

 Nagyon jó ötlet a diétádat fenntartani a menstruációd alatt is, bizonyos élelmiszerek azonban hatékonyan segítenek a gyomrod megnyugtatásában. Ha rendszeresen küzdesz kellemetlen gyomorpanaszokkal, próbáld a lenti élelmiszereket beépíteni a diétádba.

1. Banán

Nem véletlen, hogy sok maratoni futó ebből nyeri az energiát a verseny alatt, a banán ugyanis nem kavarja fel a gyomrot (persze vannak, akiknek pont a banánt nem bírja a gyomra). Pektintartalmának köszönhetően leginkább arról ismert, hogy gyomornyugtató gyümölcs. Ha egy olyan intenzív mozgás közben is segít, amilyen a futás, talán érdemes lenne kipróbálnod.

2. Papaja

Íme egy másik gyomornyugtató trópusi gyümölcs. Az emésztésed folyamatát nagyon hatékonyan segíti, de küzd a gyomorrontással, valamint a székrekedéssel is. A papaja tartalmaz egy papin nevű fehérjebontó enzimet, mely hozzájárul a zsírok, olajok, cukrok és fehérjék lebontásához. Ezen kívül ez a hatóanyag nyugtatja az emésztőrendszert.

3. Fehér rizs

Biztos emlékszel, amikor gyomorrontásod volt, és anyukád csupa világos ételt adott: rizst, főtt krumplit, pirítós. Ezek a könnyen lebontható ételek nem helyeznek plusz terhet az emésztőrendszerre, ezért nagyon hatásosak, amikor nem marad meg benned semmi.

4. Gyömbér

Számos tanulmány igazolta már a gyömbér gyomornyugtató, valamint általános egészségi állapotot fokozó hatását. Ha a gyömbér mellett döntesz, 1 grammal kezdj, majd ha szükséges, 4 óra elteltével újabb 1 grammal. Friss, reszelt gyömbért is fogyaszthatsz, teheted a teádba, vagy akár süteményekbe is.

gyomorfaj2.jpg ()

5. Almaszósz

Akárcsak a banán, az alma is remek pektinforrás, mely vegyület nagyon hatékonyan csökkenti a gyomorrontás tüneteit. Ha fel van kavarodva a gyomrod, a nyers almán kívül az almaszósz lehet segítségedre. Állagának köszönhetően könnyebb emészteni, ezért gyorsabban nyugtatja meg a gyomrod.

6. Gyógytea

Háborgó gyomorral nem is kíván jobban mást az ember egy csésze forró teánál. A kamilla és a borsmenta is kiváló. Kutatások szerint a borsmenta bekapcsol egy fájdalomcsillapító csatornát a vastagbélben, így csökkenti a gyomor- és bélfájdalmakat. Más vizsgálatok pedig a kamilla nyugtató és gyulladáscsökkentő hatását tárták fel.

7. Joghurt

A legtöbb tejtermék nem tesz jót, amikor fel van kavarodva a gyomrod, a joghurt azonban kivételes teremtmény. Az egyetlen megkötés, hogy olyan joghurtot válassz, mely „aktív kultúrákat” tartalmaz, ugyanis ezek a kultúrák jó baktériumokat juttatnak az emésztőrendszeredbe, melyek segítenek csökkenteni a gyomorpanaszokat. A legjobb, ha organikus joghurtot fogyasztasz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X