Talán még bele sem gondoltál, hogy mennyi kárt okozol a szervezetedben, amikor húst eszel. A túlzott gázképződésről, gyomorbántalmakról hajlamosak vagyunk tudomást sem venni és annyival elintézni, hogy „de hát húsevők vagyunk”. A húsmentes élet azonban számos egészségi előnnyel jár.
Véded a földet
Az állattartás hatalmas károkat okoz az ökoszisztémában. A hatalmas mennyiségű húst, melyet egy átlagos ember elfogyaszt, nagyon nehéz előállítani. A természet harmóniája felborul, de itt nem csupán a környezetszennyezésről és ökológiai öngyilkosságról van szó, hanem arról is, hogy a fejlett országokban az emberek jóval több húst fogyasztanak a kelleténél, melynek savassága komoly emésztőrendszeri problémákat eredményez.
Beindulhat a fogyásod
Sajnos be kell látnunk, hogy az elhízás egyre nagyobb probléma hazánkban. A vegetáriánusok körében sokkal kisebb százalékban fordulnak elő túlsúlyos emberek, mint a húsevők esetében. A vizsgálatok szerint a vegetáriánusok és húsevők napi kalóriabevitele ugyan nem tér el egymástól, a húsevők sokkal kevesebb rostot, magnéziumot, béta-karotint és növényi fehérjét visznek be a szervezetükbe. Ezzel szemben viszont sokkal zsírosabban étkeznek, ami komoly egészségkárosító hatással bír.
Csökken a gyulladás a testedben
A szervezetünk nem jól reagál az állati zsírokra, az artériák eltömődnek, beszűkülnek tőle. A keringés csökken, a szervek nem jutnak megfelelő mennyiségű friss vérhez, oxigénhez a működéshez. Ezek a hatások együttesen okozhatnak gyulladást a szervezetben, melynek hosszú távú fennállása rákot, autoimmun-, cukor- és szívbetegséget okozhat.
A fenti okok mind tökéletesen igazolják a húsmentes életet, de már azzal is sokat teszel a szervezeted egészségéért, ha a húsevést redukálod heti 3-4 alkalomra.
Fotó: Profimedia – Red Dot