Főoldal > EGÉSZSÉG > A mogyoróhagyma 5 jótékony hatása

A mogyoróhagyma 5 jótékony hatása

egészséggyógynövénygyógyuláshagymamogyoróhagymazöldség
0

Írta:

A mogyoróhagyma (vagy más néven salott) a hagymafélék családjának önálló tagja. Íze pikáns, és enyhébb, mint a vöröshagymáé, de jótékony hatásai sokban hasonlítanak a többi hagymáéhoz, ezért is érdemes sűrűn fogyasztani.

Illóolajainak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre, szabályozza a bélmozgást, megszünteti a székrekedés és a hasmenés tüneteit, mindezt már a kínai gyógyászat felismerte. Közép-Ázsiából származik, onnan került Indiába, majd Európába. Mind gömbölyű, mind hosszúkás változata egész évben elérhető. Kiváló salátákba, mert nincs tőle „hagymaszag”.

1. Védi a szívet

Olyan antioxidánsok alkotják, melyek nélkülözhetetlenek az egészséged megőrzése érdekében. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló zöldség, valamint nélkülözhetetlen a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésé érdekében is. Vízhajtó hatással rendelkezik, fogyasztásának nagy szerepe lehet az ödémák megszüntetésében, izzasztó hatása révén pedig elősegíti a szervezet méregtelenítését.

2. Gyulladások ellen

A mogyoróhagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek gyomorfekély vagy más gyulladásos bélbetegségek esetén. Csillapítja a közönséges megfázás vagy influenza tüneteit is. Gomba- és mikrobaellenes hatása a fokhagymáéhoz hasonlít, így szintén alkalmazhatod a bélflóra kiegyensúlyozására. Az ízületi gyulladást is gyógyítja, emellett hidegrázás és sápadtság esetén is bevetheted.

45097536 - thai red shallot

3. Rákellenes szerepe is van

Ez a tulajdonsága még viszonylag új, de kutatások szerint a vöröshagymában és mogyoróhagymában is található diallil-szulfid bizonyos fokú védelmet biztosít az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával szemben, így véd a rákos sejtek megjelenése ellen. B1, B2, C-vitamin és nikotinsav, ezenkívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén, és cink is található benne.

4. Segíti az emésztést

A rostban és folyadékban gazdag étrend nélkülözhetetlen, ha egészséges szeretnél maradni. A mogyoróhagyma ebben is segíteni tud. Magas – oldható és nem oldható – rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés, hasmenés esetében. Fokozza az emésztőnedvek termelését, és megszünteti a puffadást is.

5. Álmatlanság és migrén ellen

Mindkettő ellen hatásos, és jó tudni, hogy ilyen természetes szerek is léteznek, ha nem tudsz elaludni, vagy ha épp kínzó fejfájás gyötör. Előbbi ellen egy-két hagymát kevés mézzel és tejjel keverj össze, és lefekvés előtt, langyosan fogyaszd el. Migrén ellen pedig a homlokodra helyezd a hagymapakolást, és a hatás gyors enyhülés lesz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X