Az egerek képesek rá, a kutyák és a macskák szintén, de még az elefántok is. Az ember az egyetlen olyan emlős, amelynek szervezete nem képes a C-vitamint előállítani, csupán élelmiszerekből tudja bevinni azt.
A C-vitamin immunerősítő, így a hűvösebb idő beálltával fokozottan szüksége lehet rá a szervezetnek. Mutatunk pár olyan ételt, amiből jelentős mennyiségű C-vitamint tudsz bevinni.
1. Chili paprika
Csupán egy fél csésze chili paprikával 107,8 mg C-vitamint vihetsz be, az erős csípős íz pedig még a fogyókúrádban is segít. A chilinek ezen felül számos egészségi előnye van, érdemes beilleszteni az étrendbe.
2. Kelkáposzta
Egy bögre aprított kelkáposzta 80,4 mg C-vitamint tartalmaz, készítsz egy finom, méregtelenítő zöld turmixot vagy rágcsálj kelkáposzta chips-et.
3. Papaya
Már egy kisméretű papayában is 95,6 mg C-vitamin van, egy ínycsiklandozó dinnye-salátába könnyedén beillesztheted ízvilágát.
4. Eper
Nem csupán az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, hanem az egyik legjobb C-vitamin forrása is az eper. Egy csészében ugyanis 84,7 mg C-vitamin bújik meg.
5. Zöld kaliforniai paprika
A kaliforniai vagy pritamin paprika C-vitaminban nagyon gazdag, de az igazi rocksztár a zöld színű változat, mert ebben a fajtában 95,7 mg C-vitamin található.
6. Karfiol
A karfiol igazi diétás csodaétel, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, miközben 127,7 mg C-vitamint tartalmaz. Alacsony kalória, magas vitamin, ezzel a párosítással mindenki nyer.
7. Ananász
Gondoskodj 78,9 mg C-vitaminról egyetlen bögre ananásszal. Igazán trópusi ízű és színű gyümölcs, pillanatok alatt visszaidézi a nyár édes emlékeit.
8. Kivi
Készíts egy remek kivi smoothie-t vagy turmixot a megpucolt kiviből, és egyetlen bögre elfogyasztásával 166,9 mg C-vitamint guríthatsz le.
9. Guava
Ha egy kis különlegességre vágysz, próbáld ki a guavát, mert 126,6 mg C-vitamint tartalmaz ez a gyümölcs.
Fotó: 123RF