Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindennapi egészségkárosító szokások: vigyázz velük!

Mindennapi egészségkárosító szokások: vigyázz velük!

egészségétkezéskézmosásszavatosságszokás
0

Írta:

Ezekkel a szokásokkal nap, mint nap árthatsz az egészségednek úgy, hogy észre sem veszed!

Vannak szokások, amik már annyira beidegződnek, hogy már észre sem vesszük őket, rutinnál válnak. Egészen odáig nincs is ezzel probléma, amíg jó és hasznos dolgokról beszélünk, ám ha a rossz szokásokat végzed napi rendszerességgel, akkor abból már komolyabb bajok is származhatnak, mint gondolnád.

Kapkodva eszel

Az emésztőrendszer védelme nagyon fontos. Hiszen “azzá válsz, amit megeszel”, tartja a mondás, de az sem mindegy, hogy hogyan teszed mindezt. Az egészséges táplálkozás nem csak a jó minőségű és megfelelő mennyiségű táplálékokon alapszik, arra is figyelned kell, hogy adj magadnak elegendő időt az étel elfogyasztására. A rágás ugyanis az emésztés első fázisa, és ha kapkodsz, akkor a bélrendszered túlterhelődik, ami nem csak kellemetlen közérzethez, de komolyabb betegségekhez is vezethet.

Egészségtelen tartással ülsz a monitor előtt

Az ülő életmód a mai modern életvitel egyik legnagyobb veszélye. Nem csak a mozgás hiánya ártalmas, hanem a testtartás is, amit ilyenkor a legtöbb ember felvesz. Fontos, hogy tudatosítsd magadban azt, hogy ha már nincs más választásod, mint a gép előtt dolgozni, tedd azt helyes testtartással. Támaszd meg a gerincedet, engedd le a vállaidat, és semmiképpen se tedd keresztbe a lábaidat, hiszen így gyakorlatilag a visszerek kialakulását segíted elő.

, Image: 142661752, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Elhanyagolod a kézmosást

A kézmosásnak nagyobb szerepe van a náthás, vírusos időszakban, mint egyébként. Az ugye egyértelmű, hogy mosdóhasználat után, étkezés előtt kötelező a kézmosás. De rögtön vedd a fürdőszoba felé az irányt, mihelyst hazaérsz, hiszen nem is gondolnád, mennyi mindent összefogdosol, amíg hazaérsz: buszok kapaszkodói, bevásárlókosarak, pénz, stb. Lehetőleg ne kenj össze mindent a lakásban a láthatatlan kórokozókkal, előzd meg inkább időben a bajt.

Nem figyeled a termékek szavatossági idejét

Minden terméknek van szavatossági ideje, amit nem azért tüntetnek fel, hogy egy legyintéssel elintézd a dolgot. Az élelmiszerek szavatossági idejét mindenképpen tartsd be, hiszen komoly gyomorrontásnak teheted ki a szervezetedet, ha nem veszed figyelembe a lejárati időt. De a kozmetikumok szavatossága is véges, amiket általában a felbontás utáni évben biztonságos használni. Ha mégis tovább használod az ajánlottnál, bőrirritációval, allergiás tünetekkel is számolhatsz. Irány a fürdőszoba, és selejtezz ki mindent, amire már nem is emlékszel, olyan régen vetted.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X