Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 téli egészség-mítosz – leleplezzük őket!

10 téli egészség-mítosz – leleplezzük őket!

alkoholbetegségegészségfutásgyógyszergyógyulásinfluenzamegfázás
0

Írta:

Ne hagyd, hogy ezek a mítoszok befolyásoljanak!

 

Mítosz 1: „A hideg levegő beteggé tesz”

Csupán az, hogy hideg a levegő, önmagában még nem tesz egyből beteggé. Tény, hogy ha beteg vagy, jót sem tesz. A fertőzések elleni harcban tényleg növeled a betegség kockázatát azzal, ha kimész a hidegre, de nem magától a hidegtől leszel beteg, hanem a levegőben terjedő vírusoktól, baktériumoktól.

Mítosz 2: „Hidegben nem szabad edzeni”

Készülj fel rá, hogy igenis ki kell bújnod a takaró alól és kimenned futni a szabadba! Kutatások szerint a hidegben több kalóriát éget el a szervezet, mert fel kell melegednie. Sőt, a kevesebb és gyorsabb futás endorfint termel, ez pedig segít megelőzni a depressziós állapotot.

Mítosz 3: „Az allergia elmúlik a hidegben”

Az orrdugulás és torokfájás mögött a téli szezonban is állhat az allergia. Egy kutatás szerint minden ötödik ember allergiás vagy asztmás, akár kültéri, akár beltéri allergiáról beszélünk. A beltéri allergia viszont még rosszabbodhat is a téli hónapokban. A háziállatok nem töltenek annyi időt a szabadban, rosszabb a levegőminőség a szobában és a penész és remekül megél a fűtött lakásban. Ha a tünetek 10 napnál tovább fennállnak, keress fel egy allergológust!

Mítosz 4: „Télen nincs szükség napvédő krémre”

A védőkrémet ne csak a fürdőruhához kösd! Az áruházaknak kell, hogy készletén legyen téli napvédő felszerelés. Mivel a téli hónapokban a Föld felszíne közelebb van a naphoz, tudtod nélkül nagyobb sugárzásnak vagy kitéve, mint nyáron. Mi több, a hó és a jég még vissza is tükrözheti az UV-sugarak akár 80%-át, így a bőröd kétszeresen van kitéve a veszélynek.

Mítosz 5: „A legtöbb hőt a fejeden keresztül veszted el”

Egy 1950-es években készült tanulmány megállapításával ellentétben a legtöbb hőt nem a fejed vezeti el. Ezen hírhedt tanulmány keretein belül önkéntesek látogattak a sarkvidékre fejüket szabadon hagyva. A baj csak az volt, hogy egyébként fel voltak szerelve olyan ruházattal, amely megvédte őket a hidegtől, így magától értetődő, hogy hőt vesztettek, ha levették a fejükön lévő sapkát. Ha kesztyű nélkül mész ki a hidegre, aránytalanul sok hőt vesztesz a kezeiden keresztül.

telimitosz2.jpg ()

Mítosz 6: „A napfény hiánya okozza a téli depressziót”

Igaz, hogy a sötét nem segít a dolgon, de nagyobb szerep jut ezen időszakban az affektív zavarnak – főképp az ünnepek környékén. Folyamatos rohanás, családi stressz és az ünnepi extrakiadások miatti aggodalom miatt nagyobb valószínűséggel leszünk szomorúak és kedvetlenek.

Mítosz 7: „A nők akár 5 kilót is felszednek télen”

Kényelmes kaják, meleg takaró, sivár napok… nem nehéz elhinni, hogy a nők plusz kilókat szednek fel télen. Azonban kiderült, hogy egy átlagos nő csupán 1-1.5 kilót szed fel ilyenkor. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az éves súlygyarapodás 51%-át az ünnepek alatt ejtjük meg. Hogyha ezt az extra réteget nem adja le az ember, az az évek során valóban hízással jár a sok kis kiló.

Mítosz 8: „A C-vitamin megelőzi a megfázást”

Jó, ez lehet, hogy nem csak mítosz. A C-vitamin bevitele elengedhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez és még harcol is a megfázással. Kutatások igazolják, hogy ha a megfázás kezdeti szakaszában nagyobb adag C-vitamint viszel be a szervezetbe, lerövidítheted a betegség idejét.

Mítosz 9: „A hideg levegő hajhulláshoz vezet”

A hideg idő valójában javítja a haj „ragaszkodását”. Egy tanulmány során 823 nőt figyeltek meg és az eredmény megdöbbentő: a nyári időszakban nagyobb mennyiségű hajat vesztettek, mint a téliben. Ez lehet evolúciós, hiszen a kutyának is vastag lesz a bundája télre. Az biztos, hogy a száraz fejbőr egészségtelen, tehát ha úgy érzed, hogy száraz és viszkető a fejbőröd a télen, esetleg próbálj meg fejbőrt védő sampont beiktatni ezekben a hónapokban!

Mítosz 10: „Az alkoholfogyasztás felmelegít”

Igaz, hogy alkoholfogyasztás hatására meleged van, de ez azért van, mert ilyenkor a vér a belső szerveid felől elindul a bőröd felé, ettől lesz pirospozsgás az arcod ilyenkor. Ez valójában azzal jár, hogy a testhőmérsékleted lecsökken egy-egy korty után. Sőt, az alkohol gyengíti a reszketés ingerét, pedig ez a folyamat remek hőtermelő.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X