Főoldal > EGÉSZSÉG > Kúráld ki az álmatlanságot!

Kúráld ki az álmatlanságot!

álmatlanságalvásalváshiányegészséginszomniapihenés
0

Írta:

Ha az álmatlanságod már krónikussá vált, ajánlunk 7 megoldást, mellyel csökkentheted a tüneteket és könnyebben álomra hajthatod a fejed.

Az inszomnia több mint nem alvás. Egyesek felébrednek az éjszaka közepén és nem tudnak visszaaludni. Mások alszanak éjjel, viszont túl korán ébrednek fel reggel. Megint mások alszanak, mégis rettenetesen fáradtan és kimerülten ébrednek. Az alváshiány megzavarja az immunrendszer működését és növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. A probléma megoldására adunk 7 tippet, melyeket érdemes kipróbálni.

1. Sétálj

Ha álmatlanságban szenvedsz, a rendszeres testmozgás könnyen csökkentheti a tüneteidet. Nem kell intenzív edzéssel kifárasztanod magad, egy 20 perces laza séta bőven elegendő ahhoz, hogy éjszaka jobban aludj. A séta ugyanis természetes úton szabályozza az ébrenlét és alvás ciklusát.

2. Forró fürdő

Körülbelül két órával a tervezett lefekvés ideje előtt vett forró fürdő segíteni fog az álmatlanságodon. Egy pár csepp levendulás illóolaj segít ellazulni és relaxálni. A meleg fürdő ellazítja az izmokat és egy nyugtató rituálé is válhat belőle, ami az agyadat segít kikapcsolni, tudatosítani, hogy most az alvás időszaka következik.

3. Hűvösben aludj

Miután a kádból kiszállsz, a testhőmérsékleted folyamatosan elkezd csökkenni. A szervezet számára a legjobb a hűvös hőmérsékletű szoba, ezért csavard le a termosztátot, ha kell, akár kapcsold be a légkondit. Egyénenként eltérő, hogy mi az ideális, de bizonyos kutatások szerint a 18 fokos szoba a legjobb.

15091150 - young woman woman in bed awakening tired holding alarm clock on white background

4. Keress pihentető hobbit

Lefekvés előtt 20 perccel valami olyasmit érdemes csinálni, ami kikapcsol és ellazít. Ez lehet relaxációs terápia, meditáció, olvasás, de akár naplóírás is.

5. Kelj fel

Ha 30 percig hiába próbáltál elaludni, csak forgolódtál az ágyban, kelj ki egy kicsit, olvass, pakolj valamit, ameddig el nem fáradsz. Ha már fáradtnak érzed magad, menj vissza. Ha csak forgolódsz, hozzászoktatod a szervezeted ehhez a folyamathoz, inkább kerüld.

6. Vegyél be gyógynövényes altatót

Ha semmi nem használj, vegyél be egy enyhe, gyógynövényekből összeállított, hozzászokást nem okozó altatót. A legtöbb ilyen termék álmosságot okoz. Azzal azért számolj, hogy hosszú távon ezek a készítmények nem jelentenek megoldást. Ezen felül ezek a gyógyszerek szárító hatásúak, sok vizet fogyassz napközben, ha ilyesmit szedsz.

7. Kérd ki az orvosod véleményét

Ha semmi sem segít, beszélj az orvosoddal a hosszú távú gyógyszeres kezelés lehetőségéről, ő fog tudni segíteni, hogy hogyan oldd meg az alváshiány problémáját.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X