Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit nem tudtál a kecsketejről

5 dolog, amit nem tudtál a kecsketejről

diétaétkezésfogyáskalciumkecsketejtáplálkozástejvitamin
0

Írta:

A kecsketej finom és tápláló, Q10 koenzimet, és több mint 70 telítetlen zsírsavat tartalmaz. Véd az allergia ellen, fertőtlenít és erősíti az immunrendszert is, vitamin összetétele pedig vetekszik az anyatej értékeivel. Többek között, ezért érdemes fogyasztani.

Magyarországon 1645-ben került elő először a kecsketej gyógyító hatásának leírása. Az antibiotikumok felfedezéséig általánosan ismert volt a kecsketej gyógyító hatása, aztán az évek múlásával feledésbe merült, pedig egyáltalán nem mindegy ki, milyen tejet iszik. A kecsketejet a tehéntej-cukorra allergiás betegek is fogyaszthatják.

1.  Tápláló, mint az anyatej

A tehéntejtől jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is, és ezek az ásványok, vitaminok kiegyensúlyozott arányban vannak jelen. Mindezen értékei az anyatejhez teszik hasonlóvá. Mint a legtöbb tejtermék savasító, illetve erősen savasító kategóriába tartozik, ez alól csak a kecsketej és az anyatej a kivétel. A kecske teje amellett, hogy igen zsíros tej, sajnos nehezen, és drágán szerezhető be, mivel a kecskék jóval kisebb mennyiségben adnak tejet, mint a szarvasmarha.

2. Gyógyító szer

Számtalan fertőtlenítő és immunerősítő anyagot tartalmaz, de sok benne a C- és A-vitamin is, mely utóbbi tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. De B13-vitamin (orotsav) tartalma miatt rákbetegek is bátran fogyaszthatják, erősíti a szervezetet, és energiát ad.

kecsketej2.jpg ()

3. Az allergia ellenszere

A parlagfű-szezon kezdetén ezt a hatását nem árt tudni: a kecsketej nagy előnye, hogy immunterápiás módon használható. A kecske ugyanis nagyon jó emésztéssel rendelkezik, mindent lebont, és az állat egészséges marad, még a kórókat, allergiát okozó gyomnövényeket is képes könnyedén elfogyasztani. Ezeket a gyomokat megemészti, és a kecske tejében a pollen immunterápiára alkalmas módon van jelen. Ha tejallergiától szenvedsz, akkor is ihatod, mivel hiányzik belőle a tejallergiáért felelős fehérje szegmens.

4. Nagyarányú vitamindózis

Gyógyhatását már említettük, de mennyi is az annyi? Egyszerű azt mondani, hogy sok A-vitamint tartalmaz, de pontosan 400 százalékkal többet, mint a tehéntej. Ezen kívül több E-, C-, és K-vitamint tartalmaz ismertebb társánál. B1-, B2- és B5-vitamin tartalma is jelentős, melyek az egészséges sejtműködést biztosítják szervezetedben. Egyedüli hiányosságának az alacsony folsav tartalma mondható.

5. Tüdőbetegségek ellen

Ezt a tulajdonságát elsőként fedezték fel, és hasznosították is, már az 1700-as években. Korábban minden tüdőgondozó szanatóriumhoz tartozott egy kecskefarm. Nem véletlenül, hiszen a kecskéknél rendkívül ritka a tuberkulózis nevű betegség, mivel a kecskék ellenanyag termelése ezt ritkán tette lehetővé. Így a tüdőbetegek gyógyulását is remekül segítette – és segíti a mai napig is – a kecsketej fogyasztása.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X