Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 szuper ötlet a hatásos őszi felfrissülésért

8 szuper ötlet a hatásos őszi felfrissülésért

alvásegészségéletmódéletmódváltásfogyásmozgásőszpihenéstáplálkozás
0

Írta:

Bár a hőmérséklet csökken, a nappalok pedig egyre rövidebbek, a kutatások szerint az ősz a legjobb időpont az egészséges életmód elkezdésére. Ezzel a nyolc egyszerű lépéssel te is sokat tehetsz a testi-lelki felfrissülésért!

1. Fogyassz sok babot!

Talán nem is tudod, de a bab elképesztő jótékony hatásokkal bír: többek között segít a fogyásban, szabályozza a vércukrot, csökkenti a vérnyomást, megelőzi a DNS károsodást, javítja az agyműködést és még a migrént is megszünteti! A vasban, proteinben, rostban és a káliumban gazdag zöldség fogyasztható köretként, salátaként, de chilivel és más fűszerekkel keverve öntetként és szószként is nagyon finom.

2. Barátkozz!

Időről időre belemerülünk a munkába, de fontos, hogy a családi-baráti kapcsolatokra is szakítsunk időt! Az ősz erre kitűnő időpont, hiszen ilyenkor indul a legtöbb tanfolyam és sportklub, ahol még nagyobb ismeretségekre tehetünk szert. Ne feledd, a rendszeres baráti találkozók enyhítik a stressz tüneteit és javítják az önbizalmat is!

3. Vigyázz a fogaidra!

Ha idén ősszel csak egy dolgot teszel az egészségedért, legyen ez az egy! Kíméld meg a fogaidat a túl hideg és a túl meleg ételektől-italoktól, alaposan moss fogat legalább naponta kétszer, valamint kerüld ez az olyan kemény dolgok fogyasztását, mint a kenyérhéj vagy a popcorn. Az átlagosnál durvább és keményebb külsővel rendelkező ételektől könnyen eltörhet a fogad vagy lepattogzódhat egy-egy darab a fogtöméseidből, az íny alatti sérülésekről, gyulladásokról nem is beszélve.

4. Élvezd a mozgást!

Kínszenvedésnek éled meg a konditeremben töltött órákat? Próbálj ki többféle sportágat és találd meg azt az egyet, ami igazán neked való! A zumba és a különböző táncos mozgásformák a mai napig a legnépszerűbb sportnak számítanak, ráadásul egy zenés foglalkozáson a sportolás és a barátkozás is könnyen megy!

5.  Menj el szemvizsgálatra!

Ma már szinte mindenki számítógépezik, tévézik és okostelefonozik – a digitális kijelzők pedig nem kímélik a szemet! Legalább évente egyszer érdemes elmenni egy látásellenőrzésre, ahol a speciális tanácsokkal látnak el a szemészorvosok. Októberben, a látás hónapjában pedig a legtöbb szemvizsgálat ingyenes, tehát érdemes kihasználni a lehetőséget!

50740157 - young woman looking through magnifying glass

6.  Törődj az egészségeddel!

Mikor mérettél utoljára koleszterinszintet, vérnyomást vagy vércukorszintet? Itt az ideje, hogy tisztába legyél az adataiddal, hogy baj esetén még időben el lehessen kezdeni a gyógyítást. Rendszeres gyógyszerszedőknek legalább évente ajánlatos elmenni egy teljes körű laborvizsgálatra, ahol a vért és a vizeletet is megvizsgálják a szakértők.

7.  Melegítsd be borral!

A legegészségesebb alkohol egyértelműen a vörösbor, aminek pont októberben-szeptemberben van a szezonja! Egy pohár (kb. 125 ml) vörösbor stabilizálja a vércukorszintet és a vérképzést, segít az agyműködésben, valamint a szív értékeit is jelentősen javítja, ezért nincs okod ellenállni! 

8. Pihend ki magad!

Gyakran rád tör a fáradság és egész nap csak lustálkodnál? Vedd kezelésbe az alvásodat! A szakértők szerint 7-8 óra hosszúságú alvás az ideális, reggelenként pedig maximum 5 perc pihi megengedett, mielőtt kiugrasz az ágyból. A fénytől viszont kíméld a szemed! Felkelés után 30 percig nem ajánlatos napfényre és világos helyre menni, ezért ne húzd fel azonnal a redőnyöket!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X