A szervezetben fennálló krónikus gyulladás ízületi gyulladást, cukorbetegséget, szívbetegséget, magas vérnyomást, csontritkulást és rákot okozhat. Vannak persze okkal kialakuló gyulladások, például az akut gyulladás, ami egy ellenreakció a kórokozók bejutása ellen.
A krónikus gyulladás során a szervezet folyamatosan termeli az immunsejteket, ami a szervezet károsodásához vezethet. Az ilyen gyulladások szinte bármitől kialakulhatnak, de a gyulladás kialakulásának valószínűségét fokozza a túlsúly, a stressz, az egészségtelen étkezési szokások és a különböző méreganyagok jelenléte.
Itt a 6 legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer:
1. Fűszerek és fűszernövények
Az olyan fűszerek, amilyen a bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, oregánó, kurkuma, bors, gyömbér és fahéj tele vannak antioxidánssal, a szervezetben lévő gyulladásokat kiválóan csökkentik. A gyömbér és kurkuma kifejezetten hatásos az ízületi gyulladások esetében.ű
2. Szója
A szója kiváló gyulladáscsökkentő lehet, mivel segít mérsékelni a C-reaktív protein szintjét, ami számtalan szív- és érrendszeri betegséghez kapcsolódik. Figyelj oda, hogy csak tiszta forrásból származó szóját fogyassz!
3. Hideg vízi halak
Ide tartozik a lazac, tőkehal, szardínia, szardella, melyek tele vannak gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal. A lazacnak ezen kívül van egy különösen jó tulajdonsága, melynek a rózsaszínes színét köszönheti: tele van karotinokkal, melyek igen erős gyulladáscsökkentők.
4. Édesburgonya
A batátának magas a C- és E-vitamin tartalma, alfa- és béta-karotinban gazdag, ami különösen jó gyulladáscsökkentő, és segít az egészséges, szép bőr elérésében.
5. Dió
Alfa-linolénsav, ami a dióban található, az omega-3 zsírsav egy fajtája, ami redukálja a gyulladást, de ezen felül csökkenti a szívbetegségek és diabétesz kockázatát is.
6. Tea
A zöld, a fekete, de még a fehér tea is tartalmaz olyan szabad gyökökkel harcoló katekineket, melyek képesek az izomgyulladás csökkentésére és edzés után fogyasztva képesek lerövidíteni a regenerációs időt.
Fotó: 123RF