Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 hormon, ami minden hónapban lehangol

5 hormon, ami minden hónapban lehangol

egészségfogyáshangulathízáshormonhormonszintlehangoltságmenstruációterhesség
0

Írta:

Kedélyingadozás, furcsa sóvárgás, megmagyarázhatatlan eredetű sírógörcsök… te is tudod, hogy miről beszélünk, ugye?

Havonta egyszer a nadrágjaid szűkek lesznek, nem szereted a tested, ölni tudnál valami édességért és elsírod magad minden hülyeségen? Ne aggódj, teljesen normális vagy. A menstruáció alatt fellépő furcsaságok érezhetők az étvágyadon, a kedélyállapotodon, a fizikai aktivitásodon és a mentális képességeiden is. Ezeket a változásokat hormonok okozzák. Megmutatjuk az 5 legjelentősebbet.

1. Ösztrogén

A női hormon, akkor is jelen van a testedben, amikor nem menstruálsz. Stabil állapotában befolyásolja a szexuális vágyaidat és az immunrendszered.

Hatása rád: Az ösztrogén olyan parancsot küld a sejteknek, hogy „nőjenek”. Ez főleg a melleket érinti, az ösztrogén hatására duzzadnak meg a melleid menstruáció előtt. A túl sok ösztrogén mellrákot okoz, a túl kevés viszont a csontritkulással köthető össze.

Harmóniában tartása: Ha túl sovány vagy, csökken az ösztrogén-termelés, de ha túlsúllyal rendelkezel, az sem segíti a megfelelő ösztrogén-termelést. Találd meg az arany középutat, a BMI-det tartsd 18,5 és 30 között.

2. Progeszteron

Ez a hormon felelős a méhnyálkahártya létrehozásáért, megduzzadásáért és leválásáért.

Hatása rád: Beszéljünk egy kicsit a menstruációhoz kapcsolódó, méltán utált tünetekről: álmatlanság vagy rosszul alvás, vízvisszatartás, gázképződés. Ezekért mind a progeszteron a felelős.

Harmóniában tartása: Elterjedt az az elmélet, mely szerint a progeszteron krém hatékony lehet, ha gyereket szeretnél. Újabb kutatások azonban rámutattak, hogy teljesen hatástalanok ezek a szerek, helyette inkább minden nap meditálj egy keveset, mondjuk 5 percet.

3. Tesztoszteron

Nem csupán a férfiak szervezetében található meg, nagyon fontos hormon a nők számára is, hiszen ez befolyásolja a libidót.

Hatása rád: A túl magas tesztoszteron-szint hatására a pattanások és erős, sötét szőrzet alakul ki, akár a test abnormális helyein is.

Harmóniában tartása: A tesztoszteron szintje kapcsolatban áll a BMI-vel, akkor tud normális szinten maradni a hormon, ha a súlyod is a normális értéken belül mozog. Cinkben gazdag ételekkel, például humusszal tudod kissé megemelni a tesztoszteron szintjét.

4.  Prolaktin

Ez a hormon az agyban termelődik és többek között felelős azért, hogy szülés után a kismamák tejtermelése meginduljon.

Hatása rád: Szülés után ez a hormon működik közre azért, hogy a felszaladt kilóktól könnyedén megszabadulj. De befolyásolja a szexuális vágyaidat, az ovulációt és a menopauza idejét is.

Harmóniában tartása: Azzal tudod a prolaktin termelését a leghatékonyabban kordában tartani, ha eleget alszol. Gondoskodj róla, hogy napi 7-9 órát adj magadnak a pihenésre.

5.  FSH/LH

A follikus stimuláló hormon (LFS), a tüszőérlelő hormon és a luteinizáló hormon (LH) a tüsző érleléséért felelős.

Hatása rád: Az FSH/LH megfelelő szintje nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a progeszteron normálisan tudjon működni. A megemelkedett FSH szint memóriaproblémákat, álmatlanságot és pattanásokat okoz.

Harmóniában tartása: Ha babát szeretnél, érdemes odafigyelned az alkoholfogyasztásra. Napi 2 pohár ital már befolyásolja az FSH és LH szintjét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X