Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 étel, amitől beteg lehetsz

6 étel, amitől beteg lehetsz

betegségdiétaételételmérgezés
0

Írta:

Amikor a tej megsavanyodik vagy a kenyér penészes lesz, mindenki számára világos, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak ezek az élelmiszerek. Sajnos vannak ennél sokkal nehezebben észrevehető jelei is annak, hogy egy étel nem alkalmas emberi fogyasztásra.

Az ételmérgezés tünetei az enyhe émelygéstől egészen a súlyos hasmenésig, hányásig terjedhetnek, ami végül kiszáradást okozhat. Leginkább a gyerekek, idősek és váradósak számolhatnak szövődményekkel, egy ételmérgezés senkinek sem öröm, a legjobb, ha megelőzöd. Megmutatjuk, melyik ételekre figyelj oda jobban!

1. Zöld levelesek

A spenót, kelkáposzta, saláta nagyon egészséges, tele van tápanyagokkal, de nagyon könnyen bajt okozhat. Az adatok szerint az ételmérgezések 24%-át ilyen zöldségek idézik elő, amit szarvasmarha ürüléke okoz, ami a növényre is kerülhet.

Ezt teheted ellene: Bár körülményes, mindig mosd meg a zöldségeket, mielőtt felhasználnád őket és kerüld a zacskózott termékeket, még az „előmosott” felirattal ellátottakat is.

2. Tojás

A tökéletes reggeli fogás, tojás bármilyen formában, azonban a nem megfelelően elkészített, vagy nem megfelelő minőségű tojástól könnyen szalmonellát kaphatsz a tojástól.

Ezt teheted ellene: Egyél főtt vagy buggyantott tojást, mert a magas hőmérsékleten történő hosszas hőkezelés a legjobb módja a szalmonella likvidálására. Kerüld az olyan ételeket, amiben a tojás nyersen van (ne nassolj például nyers sütitésztát sem) vagy csak félig van megfőzve.

3. Tonhal

Jó zsírokban gazdag, de előfordulhat, hogy tartalmaz egy scrombotoxin nevű anyagot, ami fejfájást, görcsöket és bőrpírt okozhat. A toxin természetes módon alakul ki a tonhalban, makrélában és más halakban.

Ezt teheted ellene: Sajnos a főzés nem pusztítja el a káros anyagot, meg kell bíznod abban, hogy a bolt vagy az étterem jó minőségű halat ad el neked. Csak úgy lehet megelőzni a mérgezést, ha a hal kifogásától kezdve hűvös helyen tárolják azt.

15099482 - oyster and salmon

4. Osztriga

Igazi ínyenc vacsora, ami könnyen tönkreteheti az estét. A baj az, hogy ha olyan helyről nyerik ki, ahol a víz norovírussal szennyezett. A vírus okozta gyomor-bél gyulladása eltörpül az osztriga másik veszélyfaktora mellett. Ez a vibrio, ami a kolera rokona, a véráramba kerülve lázat, hidegrázást, alacsony vérnyomást és hólyagos bőrt okozhat.

Ezt teheted ellene: Te magad vedd meg az osztrigát és főzd át jó alaposan. Ha nyersen eszed ezt a tenger gyümölcsét, minden alkalommal komoly egészségi kockázatot vállalsz.

5. Lágy sajtok

A legtöbb sajtot pasztőrözött tejből készítik, ami nagymértékben csökkenti a baktériumok jelenlétét. A lágy sajtok, mint a feta, brie, camembert, kékpenészes stb. azonban nem mondható ez el, ezekben előfordulhat listeria baktérium. A jó hír az, hogy a tünetek sok esetben enyhék, előfordulhat azonban, hogy kórházi kezelést igényel.

Ezt teheted ellene: Ha legyengült az immunrendszered, kisbabát vársz, a szépkorúak táborát erősíted, inkább csak olyan sajtokat fogyassz, melyek pasztőrözött tejből készültek.

6. Bogyós gyümölcsök

A színes bogyós gyümik tele vannak antioxidánssal, de néha nemkívánatos vendégeket is magukkal hoznak, például a cyclospórát, egy parazitát, ami súlyos hasmenést, dehidratációt és gyomorfájdalmat okoz.

Ezt teheted ellene: Legalább 20 másodpercig mosd a gyümölcsöket, mielőtt megennéd. Ez nem jelent 100%-os biztosítékot, de csökkenti a fertőzés esélyét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X