Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a 3 legfontosabb vitamin télen!

Ez a 3 legfontosabb vitamin télen!

B-vitaminC-vitaminD-vitaminvitamin
0

Írta:

Ne feledkezz meg a vitaminbevitelről, ezeket mindenképp pótold télen!

Nyáron a vitaminpótlásunk nagyjából kimerül abban, hogy faljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, és süttetjük magunkat a napon. Ez rendben is van, de mivel a téli, hidegebb időszakban nem csak a vitamindús gyümölcsöknek és zöldségeknek kell búcsút intenünk, hanem sajnos sok esetben (az újból és újból támadó kórokozók miatt) az egészségünknek is, éppen itt az ideje, hogy feltöltsük készleteinket. Olvass tovább, hogy megtudd, mely vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára.

Ha ügyes és előrelátó voltál nyáron, akkor nagyon szerencsés vagy most télen, hiszen a befőttektől roskadozó polcok látványa nálad mindennapos. Ne sajnáld megcsapolni a készletet! A gyümölcsök, lekvárok, savanyúságok mind-mind a nyár és az egészség zamatát tartogatja számodra. Emellett rengeteg gyógynövény, fűszer biztosítja vitaminkészleted szinten tartását, de tabletták formájában is pótolhatod raktáraid feltöltését.

D-vitamin

A D-vitamin fontosságát a késő őszi és a kora tavaszi időtartam között szokták leginkább hangsúlyozni – nem véletlenül. A D-vitamin ugyanis ultraviola sugárzás során képződhet szervezetünkben, ám tartós napsugárzásra télen hiába is vágyakozunk. Ezért javasolják a szakemberek a D-vitamin rendszeres szedését a sötét, hideg hónapokban. Tehát ha fontos számodra az egészséged, erős csontokra vágysz, a csontritkulást is szeretnéd megelőzni, és még a rossz hangulatnak is szívesen intenél búcsút, ne hagyd ki a téli vitamincsomagodból a D-vitamint sem.

54727463 - pills, tablets, vitamins and drugs heap in mature hands, closeup view.

C-vitamin

A Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződő vitamin felfedezése óta még inkább tudjuk, mennyire nagyon fontos a szervezetünk számára. Mivel az emberi test nem tudja előállítani, fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő pótlásról. Mindenkinek és minden évszakban szüksége van rá, de a stresszes, lázas állapotok indokolják a nagyobb dózisokat is. Ha szeretnéd nagyobb betegségek nélkül megúszni a telet, te se feledkezz meg a rendszeres C-vitamin bevitelről. Ne feledd: nem csak egészséged, de bőröd is meg fogja hálálni a gondoskodást.

B-vitamin(ok)

A B-vitaminokat komplex vitaminoknak is nevezzük mert sohasem egymagában, hanem mindig együttesen fordulnak elő bizonyos élelmiszerekben. Általános elmondható róluk, hogy nagyban hozzájárulnak az idegrendszer egészséges működéséhez. De az emésztőrendszerre is fantasztikus hatással vannak, valamint nagy szerepet játszanak a méregtelenítésben és az izmok felépítésében is. Jó, ha tudod, hogy mindezeken kívül még szépségőr is: hajad fényességét, körmeid egészségét is biztosítja, ha rendszeresen fogyasztasz B-vitaminokban gazdag ételeket, táplálékkiegészítőket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X