Főoldal > EGÉSZSÉG > A zeller 10 meglepő tulajdonsága

A zeller 10 meglepő tulajdonsága

vitaminzeller
0

Írta:

A zellernek rengeteg kedvező tulajdonsága van. Ismerd meg ennek a növénynek a kevésbé ismert jótékony hatásait, és tanuld meg a használatát a szépséged és egészséged ápolása érdekében.

A zeller tulajdonságai között vannak olyanok, amelyek nem annyira ismertek. A zöldség Dél-Európában őshonos, és az ókorban széles körben használták. Ősei vadon élő növények, kevésbé voltak húsosak és keserűek. Nagyon hasznos lehet a táplálkozásunkba beilleszteni jellemzői miatt. Íme a zeller tíz jótékony hatása, melyeket érdemes ismerni.

1. Jó hashajtó

A zeller erős hashajtó hatású növény. Ez azért van, mert nagy mennyiségű rostot tartalmaz, amely úgy működik, mint egy szivacs, összegyűjti a bél falain letapadt táplálékmaradékot, így könnyíti a bélsár áramlását. A zeller rendszeres fogyasztásával a kellemetlen szorulás nagyon egyszerűen és természetes módon megelőzhető.

2. Támogatja a fogyást

Csaknem 95 %-ban vizet tartalmaz. A zeller az egyik legkönnyebb zöldség, különösen azok számára, akik fogyni szeretnének. 100 grammonként 16 kalóriát tartalmaz, ezért kijelenthető, hogy az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldségféle. Elhízással küzdők számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása.

3. Hatékony vizelethajtó

Tanulmányok igazolták, hogy ez a zöldség szelént, limonént és aszparagint tartalmaz, azaz olyan olajokat, amelyek stimulálják az optimális veseműködést, valamint káliumot és nátriumot, amik szintén a szervezetben felhalmozódott felesleges folyadék eltávolítását segítik.

4. Enyhíti a gyulladásos folyamatokat

Fogyasztása erősen ajánlott olyan betegségekben, mint az asztma, arthritis, bronchitis és a köszvény. A zellert főzet formájában lehet bevenni (a zellerlé igazán jó), vagy egyszerűen a napi étrenddel együtt.

5. Segít a gyomor- és vastagbélrák megelőzésében

A zeller olyan komponenseket tartalmaz, amelyek rákmegelőző hatásúak, és az étrend, amely jelentős mennyiségű zellert tartalmaz, segít megvédeni a gyomorrák és az emésztőrendszereket támadó ráktól a szervezetet.

6. Javítja a vesefunkciót

Nemcsak a vesekő kialakulásának megakadályozására alkalmas, hanem természetesen stimulálja a mellékvesék működését, ezért rendkívül hatékony a sárgaság vagy hepatitis esetén.

7. Afrodiziákum

Tudósok kimutatták, hogy a zeller olyan összetevőket tartalmaz, amely mind a férfiak, mind a nők hormonjait szabályozzák. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy képes megszüntetni a frigiditást és még az erekciós zavarokra is jótékony hatással van a fogyasztása.

8. Megszünteti és megakadályozza a vese- és epekő kialakulását

A vesekövek kialakulásának megakadályozására gyakorolt jótékony hatás érvényesül az epekövek és a húgyúti kövek esetében is. Gyakran fogyasztva a zellert a szervezetben a toxinok kibocsátásának csökkenése érhető el, ezzel a húgyutakban és epehólyagban képződött kövek eltöredeznek és eltűnnek.

9. Antibakteriális hatású

A zellerlé erős antibakteriális hatással rendelkezik. Felfedezték, hogy ha gyakran alkalmazzuk, akkor segít a gyomor-  és bélrendszeri betegségek kezelésében, mert antibakteriális hatásának köszönhetően védi a gyomor nyálkahártyáját külső káros anyagoktól.

10. Nyugtatja az idegrendszert

A zellerlé lúgos ásványi anyagot tartalmaz, ez az összetevő nyugtató és lazító hatással rendelkezik, amelyet közvetlenül az idegrendszeren fejt ki. Ez kiváló megoldás mindazoknak, akik álmatlanságban szenvednek. Az insomnia kezeléséhez minden este legalább órával lefekvés előtt igyál meg egy pohár zellerlét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X