Főoldal > MOZGÁS > Geocaching – Túrázz kalandosan!

Geocaching – Túrázz kalandosan!

geocachinggeoládatúrázás
0

Írta:

A túrázáshoz a kényelmes lábbelin és a megfelelő öltözéken kívül csak hátizsákra és egy vidám társaságra van szükséged ahhoz, hogy emlékezetesen tölthesd a szabadidődet. Mi most a túrázás felturbózott változatára, a kalandokra csábító és minden porcikádat megmozgató geocachingre hívjuk fel a figyelmedet. – Mi is az a geocaching? Ötvözi a túrázást a történelmi emlékek megismerésével, […]

A túrázáshoz a kényelmes lábbelin és a megfelelő öltözéken kívül csak hátizsákra és egy vidám társaságra van szükséged ahhoz, hogy emlékezetesen tölthesd a szabadidődet. Mi most a túrázás felturbózott változatára, a kalandokra csábító és minden porcikádat megmozgató geocachingre hívjuk fel a figyelmedet.

– Mi is az a geocaching?

Ötvözi a túrázást a történelmi emlékek megismerésével, valamint az elrejtett geoládák felkutatásával, vagyis a kincskereséssel. A sport elnevezése az angol cache (elrejt) szóból származik. A játék izgalma újfajta színezetet visz a kirándulás, az erdő-mező járás örömébe. A ládák minden esetben egy-egy történelmi, építészeti vagy más szempontból értékes, vagyis felfedezésre érdemes hely közelében vannak elrejtve.

– Milyen felszerelés szükséges hozzá?

0004127_1.jpg ()

Elengedhetetlen tartozéka az internethozzáférés, ennek segítségével megnézhetjük a célpontokat, illetve a GPS, amellyel a megadott koordináták alapján kutathatók fel a geoládák.  Bármelyik elektronikai áruházban vehetünk GPS-t, amelynek ára vetekszik egy jobb minőségű mobiltelefonéval, a legolcsóbb 40 ezer forintba kerül, de használtan akár 20 ezer forintért is hozzájuthatunk. Emellett kell egy jó minőségű lábbeli és kényelmes túraöltözet is.

– Honnan tudható, hogy hol vannak az elrejtett geoládák?  

Ha geocachingelni indulunk, az internet segítségével jelölhetjük ki az úti célt. A központi honlapon www.geocaching.hu tájékozódhatunk arról, hogy hol találhatók az elrejtett geoládák, sőt, a rejtekhely környezetéről is részletes leírást kapunk, fotóval illusztrálva a táj értékeit, valamint azokat a környékbeli helyeket, amelyeket érdemes felkeresni. A honlap virtuális útikönyvként szolgál. A ládához tartozó GPS-koordináták alapján már útnak is indulhatunk… Akkor sem szabad elkeseredni, ha nem találjuk meg a ládát, mert a táj szépsége és a túrázás öröme kárpótol minket.

– Ki rejthet el ládát?

Bizony azt ki kell érdemelni, így csak az rejthet el ládát, aki legalább húsz, a fővároson kívül eldugott ládát már megtalált. A központi honlapon lehet regisztrálni, és itt kell jelölni a megtalált kincseket is.


Érdekességek a sportról

– Az első ládák

A geocaching az Amerikai Egyesült Államokból indult hódító útjára 2000-ben. Itthon 2001. június 24-én rejtették el az első ládát Pilisborosjenő határában, az egri vár másolatánál. E cikk készültekor 1738 geoláda található itthon, de számuk napról-napra növekszik. Évente két alkalommal versenyt is szerveznek.

– Harc a szeméthegyek és a lopott autók ellen

A hazai geocachingelők nem csak szeretik, hanem védik, óvják is a természetet. A náluk lévő GPS segítségével már számos illegális szemétlerakót sikerült felszámoltatni a megadott koordináták alapján. A természetet járók szép számmal bukkantak magukra hagyott lopott autókra is.

– Csiganyál

A GPS úgy készül, hogy a közlekedő autó digitális vonalat húz az útvonal mentén. Ezekből az úgynevezett trackekből, vagy „csiganyálakból” már szinte az egész ország GPS-alapú térképe összeállt, amely méterre pontosan felfedi a különböző útvonalak hosszúságát. Az adatbázis a www.turistautak.hu oldalon található.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mit rejthetnek a geoládák vagy arra, hogyan hat a geocaching az egészségedre, akkor lapozd fel a Wellness magazin szeptemberi számát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X