Főoldal > MOZGÁS > Ezek az ősz legmenőbb mozgásformái!

Ezek az ősz legmenőbb mozgásformái!

edzésfutáslovaglásmozgássportterepfutástúratúrázás
0

Írta: and

Nyáron könnyebb betartani a diétát. A nagy meleg miatt kisebb az étvágyigény, több folyadé

Nyáron könnyebb betartani a diétát. A nagy meleg miatt kisebb az étvágyigény, több folyadékot iszol, viszont pont ez a nagy meleg felelős azért is, ha lustábbnak bizonyulsz a mozgásban. Elmúlt a kánikula, a kellemes őszi idő pedig sportolásra csábít.

Van néhány olyan mozgás, amiről talán nem is sejtetted eddig, hogy milyen élvezetes tud lenni, ráadásul minden izmodat átmozgatja. Ám legyen szó lovaglásról, futásról vagy túrázásról a bemelegítést sose felejtsd el!

Nyeregbe fel!

Kívülről úgy tűnhet, hogy a lovaglás egy kényelmes sportág, hiszen csak ül a lovas a nyeregbe, és rángatja a gyeplőt. Hát, nem erről van szó. A lovaglás sokkal többet jelent, mint azt elsőre hinnéd. A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. A lovak irányítása testi mozgást igényel, így a lovasnak tudatosan használnia kell a testét. A lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat. Nem csak az ügetés és vágtázás számít, hanem a lépésben lovaglás is ugyanúgy mozgatja az izmokat, és égeti a kalóriákat. Bár a lótartás csak kevés embernek adatik meg, ma már egyre több helyen várják a lovardák a sportolni vágyó embereket.

Örök klasszikus: a túrázás

Nincsen ősz túra nélkül. Ebben az időszakban a legkellemesebb a szabadban átmozgatni a végtagokat. Az ezer színben pompázó faleveleken sétálni – völgyekben, dombokon – nem csak izgalmas, de hasznos is. Egy erőteljesebb gyaloglás – hosszabb távon – kiváló kardio-edzésnek felel meg, ami főleg a láb és fenék izmait dolgoztatja meg. Érdemes emelkedőkkel, esetleg lépcsőkkel tarkított útvonalat keresni. A rendszeres túra még az apróbb súlyfelesleget is képes eltüntetni, ráadásul jobb állóképességet és szívműködést eredményez.

oszimozgas2.jpg ()

Futás aszfaltmentesen

Az aszfalton való futás helyett, amikor csak teheted, válaszd az erdőt. Nem csak szebb, de egészségesebb is. A terepfutás persze sokkal nehezebb, mint az utcai futás, mert előbbinél a terepviszonyok változása miatt folyamatosan változtatnod kell a futótechnikát és az izommunkát is. De épp ez a kihívás. Minden egyes terepen végzett lépéssel nem csak több kalóriát égetsz el, de jobban fejleszted a stabilizáló törzsizmokat, a térdizmokat és a láb erejét. Amire viszont fokozattan figyelned kell, hogy a kiszámíthatatlan terep miatt a sérülés veszélye is nagyobb, főleg a vádli – és Acilles-sérülések gyakoriak ennél a sportolási formánál.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X