A hipermarketek zöldségespultjainál egy újfajta „snack” tűnik fel az egészséges életmód híveinek. A zellerszár! Ez a tökéletes rágcsálnivaló zöldség, főleg ha fogyni és fiatalodni szeretnél egyszerre.
A zeller dél- Európából terjedt el és már a görögök is fogyasztották ezt a zöldséget a középkorban. Nálunk pedig már a középkorban igen népszerű volt. Egy nagy szár zeller csak 10 kalóriát tartalmaz. Íze friss, kissé borsos zamatú. B1-, B2-, és C-vitaminban gazdag, de sok ásványi sót – káliumot, kalciumot, foszfort, vasat – is tartalmaz. A szárzellert angol zellernek, rúdzellernek, halványító vagy halványított zellernek is hívják, ugyanis növekedése közben földfeltöltéssel árnyékolják a nap elől, így színe nem lesz sötétzöld, mert elhalványul, és íze sem olyan erőteljes.
Megelőzi a rákot
A zeller napi fogyasztása remekül működik a rák bizonyos fajtáinak megelőzésében. Ennek oka, hogy zeller erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, amik meggátolják a rákos sejtek. A hasnyálmirigy-rák és a mellrák megelőzésében kiemelkedően hatékony.
Természetes gyulladáscsökkentő
De hatásosan pusztítja el a baktériumokat és gombákat a vesékben, a belekben, illetve a gyomorban. Ezen kívül pedig fokozza az alhasi vérkeringést, így segíti a szervezetünk méregtelenítését és fokozza az energiaellátásunkat.
Támogatja a szívet
Pár zellerszár elfogyasztása naponta csökkentheti a rossz koleszterint a szervezetében. A koleszterinszint alacsonyan tartása együtt jár a szív egészségének megtartásával. Emellett a zöldség segít a megfelelő vérkeringésben és segít csökkenteni a magas vérnyomást.
Nyugtató hatása van
A zeller fogyasztásával akár csökkenthetjük a stressz kellemetlen hatásait, de a zellerben található olajok jótékony hatása miatt a hiperaktív gyermekeknek is javasolt a zöldségből készült ital fogyasztása. Ebben a nagy nyári melegben, nem csak hűsítő, de jótékony is tud lenni egy pohár zeller-lé, amit bazsalikommal fűszerezve még ízletesebbnek fogsz érezni.
Fiatalító hatású
A zellerlevél képes megállítani sejtszinten a szervezet oxidációs folyamatait. Vagyis megelőzi és visszafordítja az öregedési folyamatokat. Ez már a népi gyógymódok szerint is így volt. Rendszeres fogyasztása tisztítja a bőrt, erősíti az idegrendszert, és magas rosttartalma biztosítja a megfelelő emésztést. A leginkább akkor érvényesül sok, áldásos hatása, ha nyersen fogyasztod!
Fotó: 123RF