Főoldal > DIÉTA > 4 eset, amikor a léböjtkúra ártalmas lehet

4 eset, amikor a léböjtkúra ártalmas lehet

alkoholártalmasböjtcigarettajógakároskismamaléböjtkúraméregtelnítéspilatessportszoptatás
0

Írta:

Rengeteget hallottál a méregtelenítés áldásos hatásairól, de félsz belevágni a kúrába? Attól tartasz, hogy a rosszullét környékez majd az éhségtől, és félsz, hogy nem tudod majd megfelelően ellátni a teendőidet? Netán kismamaként kísérleteznél a méregtelenítéssel? Most eláruljuk, melyek azok az esetek, amikor a léböjtkúra kifejezetten káros lehet! 1. Ha túl sokat vársz magadtólMég sosem böjtöltél, […]

Rengeteget hallottál a méregtelenítés áldásos hatásairól, de félsz belevágni a kúrába? Attól tartasz, hogy a rosszullét környékez majd az éhségtől, és félsz, hogy nem tudod majd megfelelően ellátni a teendőidet? Netán kismamaként kísérleteznél a méregtelenítéssel? Most eláruljuk, melyek azok az esetek, amikor a léböjtkúra kifejezetten káros lehet!

1. Ha túl sokat vársz magadtól
Még sosem böjtöltél, de most zeretnél végigcsinálni egy többnapos böjtöt? Bár eddig egy fél napot is nehezen bírtál ki evés nélkül, most elhatároztad, hogy mindenáron végigcsinálod a kúrát? Egy rosszul előkészített, túlságosan kemény böjt nagyon ártalmas lehet.
Tipp: Ha léböjtkúrát tartasz, akkor az ásványvízen és a gyógyteán kívül frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket is fogyaszthatsz. Ezeket semmiképpen se hagyd ki a napi menüdből, mert a gyümölcsökben és zöldségekben található szénhidrátokra és rostokra még a kúra ideje alatt is szüksége van a szervezetednek! Ha még sosem böjtöltél, mielőtt belevágnál, feltétlenül konzultálj dietetikus és/vagy belgyógyász szakemberrel!

0024462_1.jpg ()

2. Ha túlhajtod magad
Eredeti, vallásos értelemben véve a böjt nemcsak a testi, de a lelki megtisztulást is szolgálja – nem véletlen, hogy a böjt alatt és után pedig sokan különleges spirituális élményről számolnak be. A „lelki egészségedre” még akkor is nagyon figyelj oda, ha a méregtelenítő-kúrádnak semmi köze a valláshoz! A kúrára szánj rá egy pár napot, és ezt az időt lehetőleg otthon, egyedül töltsd! Egy rövid időre próbálj teljesen kikapcsolni, és befelé figyelni: felejtsd el a házimunkát, a határidős feladatokat, és próbálj csak saját magadra koncentrálni!
Tipp: A léböjtkúra alatt tartózkodj a kemény fizikai munkától és túlzottan megerőltető sportoktól is – ha teheted, ezeken a napokon inkább pilates- vagy jógagyakorlat végezz!

3. Ha szoptatsz
Nemrég született meg a kisbabád, de te szeretnéd minél hamarabb visszanyerni a karcsúságod? Kismamaként is egészségesen élnél, és helyes táplálkozásra nevelnéd majd a gyermekedet is? Igen ám, csakhogy ha a szoptatás ideje alatt méregtelenítesz, az nemhogy nem egészséges, de neked és a babádnak is ártalmas lehet!
Tipp: A szoptatás rendkívüli módon megterheli az anya szervezetét, ezért fontos, hogy ilyenkor tápanyagokban gazdag, vitamindús ételeket fogyassz! A léböjtkúra során a szervezetből kiválasztódó anyagok az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is bekerülnek, így azok a méreganyagok, amiktől te megszabadulsz, a pici szervezetében halmozódnak majd fel! Ezért amíg szoptatsz, felejtsd el a méregtelenítő kúrákat.

4. Ha a böjt közben is „mérgezed” magad
Méregtelenítés ide vagy oda, a reggelt nem tudod elképzelni egy csésze kávé nélkül, és megszokásból ilyenkor még egy szál cigarettát is elszívsz? A szombat esti bulit a méregtelenítő-kúra kedvéért sem mondanád le, és ha már ott vagy, akkor egy-két pohár bor vagy koktél is lecsúszik? Ilyenkor talán felmérni sem tudod, hogy milyen ártalmas, ha a böjt idején ezeket a „mérgekkel” fogyasztod. Ne feledd: ha üres a gyomrod, a koffein és az alkohol a szokásosnál jóval erősebb hatást fejt ki!
Tipp: A méregtelenítő-kúra ideje alatt a dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás is tilos. A megfelelő eredmény érdekében a böjt előtt tarts néhány „rávezető”, utána pedig pár „levezető” napot! Ilyenkor kerüld a cukros, a fehérlisztből készült, valamint a túlságosan fűszeres ételeket, és lehetőleg sok gyümölcsöt és zöldséget fogyassz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X