Főoldal > DIÉTA > 6 aranyszabály a sikeres fogyáshoz

6 aranyszabály a sikeres fogyáshoz

alvásdiétaétkezésfogyásfogyókúrafolyadékfogyasztásmozgástáplálkozás
0

Írta:

Sokan túl görcsösen szeretnének lefogyni, és néhány fontos, sok esetben talán meglepő szabályról viszont elfeledkeznek. Pedig van néhány olyan jó tanács, amiket ha megfogadsz, sokkal eredményesebb lesz a diétád.

1. Ne hagyj ki étkezéseket

„Ha eszel, hízol, ha nem, akkor fogyni fogsz” – gondolnánk, pedig ez nem egészen így van. Sőt! A fogyás célja nem az, hogy megvond magadtól az ételt, és tönkretedd a szervezetedet, hanem az, hogy jobb, egészségesebb életmódot alakíts ki, ami természetesen a felesleges kilók leadásával is jár. Egyél körülbelül három óránként, hogy szinten tartsd vércukorszintedet, mert a hirtelen felugró, majd leeső értékek a fogyás egyik legnagyobb ellenségei.

2. Kerüld az egyhangú táplálkozást

Tévedés, ha azt gondolod, hogy aki fogyókúrázik, annak mindig ugyanazokat kell ennie. A lényeg az, hogy fehérjékből, rostokból és friss zöldségekből, gyümölcsökből fogyassz a legtöbbet, hogy az áhított testsúly csak karnyújtásnyira kerüljön tőled.

3. Minőségi ételeket fogyassz

Ez talán elsőre eltántoríthat, hiszen ami minőségi, az általában drágább is – él a köztudatban. De a kettő nem feltétlenül van összefüggésben. Ha például a tejben nem grízt, hanem zabpelyhet főzöl, nem felvágottat, konzerveket, hanem saját magad főzött színhúsból készült ételeket fogyasztasz, a fehér kenyeret kizárod az étrendedből, és más alternatívákkal pótolod, akkor nem csak egészségesebb, de táplálóbb ételeket is fogsz magadhoz venni. Ráadásul mivel ezektől gyorsabban jóllaksz, kevesebb is kell belőlük.

25418045 - diet collage

4. Pihenj eleget

És ez persze nem azt jelenti, hogy lustálkodj. Egész egyszerűen a szervezetedben is szüksége van pihenésre ahhoz, hogy regenerálódni, fejlődni tudjon. Minden sejtednek meg kell újulnia, különösen, ha fogyókúrázol. Ha nem alszol legalább napi 7-8 órát, nem csak a ráncaid mélyülhetnek el idő előtt, de a fogyásod sem fog a megfelelő ütemben haladni.

5. Igyál sok folyadékot

Hiába minden igyekezet, ha a folyadékfogyasztásról elfeledkezel. Megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék hiányában ugyanis a fogyás is sokkal lassabban megy, a méreganyagok sem távoznak, és a szerveid sem tudnak hatékonyan működni. Tehát nem csak a vonalaidnak ártasz azzal, ha nem iszol sok folyadékot, de az egészségednek is.

6. Mozogj

Természetesen hiba lenne elfeledkezni a mozgásról. Ne feltétlenül csak az edzésekben gondolkodj (persze azt se hanyagold!), hanem egészen apró, hétköznapi dolgokban. Például lift helyett használd a lépcsőt, menj gyalog vagy biciklivel dolgozni, és ebédidőben sem kell mindig a karnyújtásnyira lévő munkahelyi kifőzdét választani, sétálj egy nagyot egy távolabbi vendéglőbe is időnként.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X