Ha szeretnél alapvetően egészségesen és változatosan táplálkozni, bizonyára sok étkezési szabályba belefutottál már. A sok információban azonban nagyon könnyű elveszni, téves állításokba botlani. Itt az ideje, hogy lerántsuk a leplet az 5 legnépszerűbb ételmítoszról!
Mítosz #1: „A sok fehérje károsítja a vesét.”
Honnan származik: Egészen 1983-ig kell visszamennünk, ha a mítosz eredetét keressük. Kutatók azt vették észre, hogy a több fehérje fokozza a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) értékét, majd azt a megállapítást tették, hogy a magas fehérje bevitel károsítja a vesét.
A tudomány szerint: Két évtizede holland kutatók arra találtak bizonyítékot, hogy a fehérje nem növeli a GFR szintet, nincs káros hatással a vesére. A kutatók azt is hozzátették, hogy azért érdemes mértéket tartani és 1,27 gramm/kg/nap fölé nem vinni a bevitelt.
Tipp: A legkönnyebben úgy vigyél be fehérjét, ha fogyni szeretnél, hogy a célsúlyodnak megfelelő grammnyit eszel egy nap. Ha például 70 kiló vagy és 62 szeretnél lenni, 62 gramm fehérjét egyél minden nap.
Mítosz #2: „Az áfonya jobb a banánnál.”
Honnan származik: Egyes tanulmányok azt próbálják bebizonyítani, hogy az áfonyában lévő antioxidáns kenterbe veri az össze többi gyümölcsét, a banánban lévőket is.
A tudomány szerint: Mind a kettő jó neked, csak különböző okokból. A banán például négyszer annyi káliumot és magnéziumot tartalmaz, mint az áfonya, de ettől a banán nem múlta felül az áfonyát. Érdemes az ilyen állításokat különböző perspektívákból is megvizsgálni, de azzal biztosan nem lőhetsz félre, ha változatosan fogyasztod a gyümölcsöket.
Tipp: A legtöbbet akkor profitálhatod a gyümölcsökből, ha kombinálod őket és különböző fajtákat együtt fogyasztod.
Mítosz #3: „A vörös hús rákot okoz.”
Honnan származik: Egy 1986-os tanulmányban japán kutatók rákos sejteket fedeztek fel olyan patkányokban, amiknek heterociklikus aminosavakat adtak. Ez az aminosav megtalálható a magas hőfokon elkészített húsokban is.
A tudomány szerint: Nincs olyan tanulmány, ami igazolná a vörös hús és a rák közötti feltételezett összefüggést. A rákos sejtek kialakulásáért számtalan dolog felelőssé tehető, ezek közül csupán egy az étkezés, az ilyen összefüggések tálalását mindig kétkedve érdemes fogadni.
Tipp: Semmiképpen sem kell lemondanod a vörös húsról. Ha nagyon aggódsz a fenti teóriák miatt, vágd le az égettebb vagy szétfőtt részt a húsról.
Mítosz #4: „A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup jobban hizlal, mint a hagyományos cukor.”
Honnan származik: 2002, Kalifornia. Kutatók közzétették azon megállapításukat, hogy az amerikaiak növekvő fruktózfogyasztása összefüggésbe hozható az elhízás mértékének növekvésével.
A tudomány szerint: A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és az asztali cukor kémiailag sokban hasonlít egymáshoz. Az igazság az, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup jobban hizlalna. Egy biztos: nagy mennyiségben mind a kettő súlygyarapodást okoz.
Tipp: A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és a cukor is üres kalória, korlátozott mennyiségben javasolt a fogyasztása.
Mítosz #5: „A só magas vérnyomást okoz, kerülendő.”
Honnan származik: Az 1940-es években Dr. Walter Kempner azzal lett híres, hogy a magas vérnyomásban szenvedőket sószegény diétára fogta. Később tanulmányok igazolták, hogy a csökkentett sóbevitel hasznos lehet magas vérnyomás esetén.
A tudomány szerint: Tudományos kutatások igazolták, hogy nincs ok arra, hogy a normál vérnyomásúak kevesebb sót vigyenek be. Ha már kialakult a magas vérnyomás, kialakulhat egyfajta „sóérzékenység”, a nátrium csökkentése pedig vérnyomáscsökkentő lehet. Holland kutatók megállapították, hogy a kálium és a nátrium egyensúlya fontos, mert magas káliumbevitel mellett a vérnyomás a só megvonása nélkül is rendeződött a vizsgálati alanyoknál.
Tipp: Próbálj meg odafigyelni a káliumbevitelre, ami bőven megtalálható a spenótban, banánban és a legtöbb babfélében.
Fotó: 123RF