Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért soha többé ne egyél garnélát

5 ok, amiért soha többé ne egyél garnélát

egészséggarnélahalráktáplálkozás
0

Írta:

Jobban jársz, ha többé nem eszel ebből a rákfajtából – tudd meg, miért!

1. A garnéla-farmok igazi vírus- és baktériumtelepek

Mivel a nálunk forgalmazott garnéla 100%-a importáru, ezért természetesen fogalmunk sincs, milyen körülmények között tartják őket halászat után. Csak annyit tudunk – és sajnos ez pont elég , hogy a szállítmány nagy része Bangladesből, Thaiföldről és Vietnamból érkezik, ahol a fáma szerint több száz literes medencékben, mindenféle higiéniai intézkedés nélkül tárolják a garnélákat, így ezek a telepek valósággal hemzsegnek a baktériumoktól. És a legijesztőbb adat: a külföldre exportált tengeri csemegéknek összesen csupán 2%-a (!) megy át a szükséges teszteken. Brrr! Válaszd inkább az osztrigát: ők megszűrik a körülöttük lévő vizet, így jóval tisztábbak, mint a többi tengeri élőlény.

2. Még egy kis kémiai szennyeződést?

A tengerbe ömlő szennyezett olaj, festék és egyéb vegyszerek…előtted van a kép, igaz? Most pedig azt is képzeld el, hogy a kis garnélák mindezt szépen magukba szívják, mi pedig később megesszük. Ide is kívánkozik egy sokkoló szám: egy 2011-es kutatás szerint a tengeri csemegéknek mindössze 0,1%-át találták kémiai szennyeződés-mentesnek és ezáltal fogyasztásra alkalmasnak a szakemberek, ami döbbenetesen kevés! Okosabban teszed, ha inkább biofarmokról származó kagylóval próbálkozol, őket ugyanis még egészen fiatal korukban begyűjtik, és tiszta vízben tárolják.

garnela2.jpg ()

3. A garnélák és a globális felmelegedés

Az elmúlt 50 évben azokban az országokban, ahol a legmagasabb a garnélakereskedelemből élők száma (tehát Vietnámban, Thaiföldön, Equadorban, Indonéziában, Kínában és Mexikóban) a híres mangrove-erdők 5-80%-át irtották ki, hogy a helyükön garnélafarmokat létesítsenek. A mangrove fák pedig nagyon fontosak, hiszen nagyobb mértékben képesek megszűrni az ózonpajzsot károsító szénmonoxidot, mint az esőerdők fái! Ha viszont alaszkai, vadhalászattal befogott lazacot fogyasztasz, amiatt egyetlen fának sem kell meghalnia, ráadásul hemzseg az omega-3 zsírsavtól.

4. Veszélyben a környezet

Bizony, a garnélafarmok tulajdonosai nem csupán az erdőket nem kímélik, de a környező halászok elől is elveszik a területet, mert a garnélatartáshoz egyre több és több hely kell, így gyakran teljesen kisajátítják a farmok környékét. Kivágják a fákat, a füves területeket vízzel árasztják el, hogy „természetes” tartómedencéket nyerjenek, és minél kevesebbet kelljen költeniük. A kagylókat ellenben elviselhetőbb körülmények között tartják, és nem utolsósorban több B12-vitamint (az „agy vitaminját”) tartalmaznak, mint bármi más ezen a bolygón.

5. Védjük meg a vizek élővilágát

Bármilyen édes is volt a Forrest Gump-ban Forrest és Dan hadnagy horgászat közben, bizony ők is rosszat tettek: a vad garnélahalászat, ha lehet, a farmoknál is kíméletlenebb. Az óriási hálókba ugyanis, amikkel a garnélákat kifogják, számos egyéb élőlény is belegabalyodik, amiket a halászok a garnélák kiválogatása után egyszerűen kidobnak, így a vizek élővilága egyre csak pusztul. Ellenben a szardíniát és a szardellát apró kézi hálóval fogják ki, így az őket körülvevő flóra és fauna nem sérül – dönts te is a kíméletes megoldás mellett!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X