Főoldal > DIÉTA > Ezektől az ételektől szebb lesz a bőröd

Ezektől az ételektől szebb lesz a bőröd

bőrbőrápolásétkezésomega-3szépségtáplálkozás
0

Írta:

Ki ne szeretne gyönyörű, ragyogó, sima, pattanások nélküli bőrt? Ez nem csak a genetikán, hanem bizony az életmódon is múlik. Talán nem is gondolnád, hogy mennyi mindent tehetsz bőrödért azzal, ha a megfelelő táplálékokat fogyasztod.

Tengeri herkentyűk

A szelén egy nagyon fontos ásványi anyag, ami amellett, hogy szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében, még a bőr sejtjeit is segít megóvni a károsodásoktól. Aki sok szelént tartalmazó élelmiszert fogyaszt, annak sokkal egyenletesebb és simább marad a bőre, mint akik nem juttatnak elegendőt a szervezetükbe ebből az ásványi anyagból. Rengeteg szelén található a halakban (tőkehalban, tonhalban, lazacban), az osztrigában, szardíniában és a rákokban is. Fogyassz belőlük minél többet!

Friss zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását egész biztosan nem úszhatod meg, ha szép bőrre vágysz. Nyilván nem is szeretnéd megúszni, hiszen nem csak egészségesek, de nagyon finomak is. Jó hír, hogy szinte minden zöldség és gyümölcs sok-sok antioxidánsot tartalmaz, amelyek nagymértékben lassítják a bőr öregedését, károsodását. Naponta háromszor legalább fogyassz belőlük, hiszen a növények mind egészségedet mind szépségedet garantálják.

Tojás és tejtermékek

A száraz bőr a ráncok kialakulásának melegágya. Ha nem hidratálod, könnyen szembesülhetsz azzal, hogy idejekorán kezdesz ráncosodni. Igen ám, de nem elég a külső hidratálás, a belső is legalább ugyanannyira fontos. Ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű A-vitamin tartalmú ételeket fogyassz. Ezek megtalálhatóak a tojásban, sajtokban, de egyél sok leveles zöldséget, répát, narancsot, sárgadinnyét is a gyönyörű és sima bőrért.

30725631 - fried toast with egg served on white plate

Olajos magvak

Az A-vitamin mellett az E-vitamin is az egészséges, hamvas bőr záloga. Nem hiába vannak tele a hidratáló krémek, szemránckrémek is E-vitaminnal: ha sokat juttatsz belőle bőrödbe, sokkal később indulnak el az öregedési folyamatok. Itt is kihagyhatatlan lépés a bőr belső táplálása, amit megfelelő ételekkel te is bevihetsz a szervezetedbe. Szuper E-vitamin források az olajos magvak (dió, mandula, mogyoró), de a spenótban, spárgában. olajbogyóban is sok található belőle.

Olajok

Az esszenciális zsírsavaknak, úgy mint az omega-3-nak és az omega-6-nak nagy szerepe van abban, hogy bőrödet simábbá és fiatalabbá varázsold. Ezek megtalálhatóak a jó minőségű olajokban (olívaolajban, tökmagolajban, dióolajban), de különböző mélytengeri halakban, lazacban és szardíniában is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X