Hazánkban a halfogyasztás még mindig gyerekcipőben jár, pedig rengeteg értékes tápanyagot vonunk meg magunktól, ha nem fogyasztunk hetente legalább egyszer belőlük. Válassz a legegészségesebb halfajták közül!
Tonhal
A tonhal még azok nagy kedvence is lehet, akik egyébként nem szeretik a halat, ugyanis különleges íze nélkülözi a jellegzetes „halízt”. Kiváló minőségű fehérjeforrás, ezért a tonhalsaláta edzések után nem csak az étvágyat csökkenti, de az izomzatot is képes megóvni, növelni. Rendkívül magas omega-3 zsírsav tartalma jó hatással van a szív- és érrendszerre, enyhíti a depresszió tüneteit, és az elbutulást is megelőzi.
Lazac
A lazac is ugyanúgy bővelkedik omega3-zsírsavakban, mint a tonhal, emellett a többi halhoz hasonlóan tartalmaz B-vitamint (leginkább B12 és B6-vitamint), A- és D-vitamint. A tengeri halakban emellett sok a vas, foszfor, jód és szelén is. A lazac iránti érdeklődés különösen akkor nőtt meg, amikor kutatások bizonyították, hogy azok, akik heti rendszerességgel fogyasztják, akár 70%-al csökkenthetik a szívinfarktus kialakulását.
Laposhal
A laposhal rendelkezik minden olyan pozitív élettani hatással, mint az eddigiek, pluszban még egy olyan extra tulajdonsággal, ami miatt a fogyókúrázók kedvenc halfajtájává válhatott; tartósan és gyorsan képes eltelíteni akár hosszú órákra is. E tulajdonságát pedig rendkívül magas fehérjetartalmának, valamint az éhségérzetünkért felelős hormonra gyakorolt hatásának köszönhetjük.
Pisztráng
Magyarország egyik legkedveltebb halfajtája, amely rendkívül sokoldalúan elkészíthető. Sütőben, grillen, roston, serpenyőben is süthető. Magas víz- és fehérjetartalma miatt rendkívül diétás. Nem csak omega3-zsírsavat, de a pajzsmirigy ideális működéséhez elengedhetetlen jódot is tartalmaz.